Megtorpant a kiskereskedelem

Valamelyest lanyhult októberben a kiskereskedelmi forgalom, szeptemberhez és az előző év azonos időszakához képest is 0,7 százalékkal esett viszsza az üzletekben, illetve a csomagküldő kereskedelemben eladott áruk értéke – adta hírül a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az év első tíz hónapjában 2,7 százalékkal zsugorodott a hazai kiskereskedelmi piac a tavalyi esztendőhöz képest.

Októberben nagyobb mértékben esett az élelmiszerek forgalma – 1,3 százalékkal –, míg a tartós fogyasztási cikkek eladása, ha minimálisan is, de 0,4 százalékkal nőni tudott, ez azonban vélhetően a bázishatással magyarázható: a tartós fogyasztási cikkek forgalma a kiskereskedelmet 2007 óta sújtó recesszióban korábban két számjeggyel esett vissza. Magyarul az alacsony szintről nem volt nehéz növekedni. Az élelmiszerpiac gyengülése elsősorban a nagy áruházláncok forgalmának a csökkenését jelenti, itt a KSH szerint 1,7 százalékkal csökkentek az eladások októberben. A nagy, családi bevásárások szerepének a csökkenésével a hazai vásárlók valamivel többet fordultak meg a kisboltokban, ahol a korábbi hónapok trendjének megfelelően októberben is nőtt a forgalom, 2,9 százalékkal.

A gyengébb októberi adat normál piaci jelenségnek tűnik: évek óta megszokott, hogy a forgalom jellemzően nyár közepén kezd emelkedni, majd szeptember–október körül kicsit a piac visszavesz a lendületéből, hogy utána a decemberi bevásárlóhajrában a januári szinthez képest 30-40 százalékkal magasabban tetőzzön. Idén a kereskedelmi szakma bizakodó. Mint megírtuk, a júliusban kezdődött piacélénkülés nyomán hosszú évek után jó karácsonyi szezonra számít. Eddig a megkérdezett kereskedők többségében a decemberhez képest lényegesen jobb forgalomról számoltak be. Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) véleménye szerint idén decemberben 5 százalék körül növekedhet az év végi költekezések értéke a tavalyi szezonhoz képest, kedvező esetben akár a tavalyelőtti szintet is elérheti az idei december. Az év eleje óta javuló fogyasztói bizalmi indexek mellett az élénkülésben minden valószínűség szerint komoly szerepe van a személyi jövedelemadó változásainak, így a vásárlók egy része már most azzal számol, hogy jövőre több elkölthető pénze marad. Vélhetően az élelmiszer-forgalmat erősíti a cafeteria-rendszer nemrég bevezetett változása, miszerint hidegélelmiszert is lehet a munkáltató által adott jegyre vásárolni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.