Elbír a hideggel a rendszer

Eddig a múlt hét pénteken fogyasztotta az ország a legtöbb gázt: a valaha mért maximum több mint kétharmadát. Ugyanakkor a rendszer ennek kétszeresét is képes lenne kiszolgálni.

Egyelőre múlt hét pénteken fogyott a legtöbb gáz az országban: egy nap alatt 69 millió köbméterre volt igény – tájékoztatta lapunkat Zsuga János, az ellátásért felelős FGSZ Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója. Ekkor a napi középhőmérséklet mínusz 6,6 fok volt, ami majdnem rekordhidegnek számít. Igaz, szombaton alacsonyabb volt a középhőmérséklet, de akkor valamivel kisebb fogyasztást mértek. A pénteki fogyasztásból 30 milliárd köbmétert tárolókból, 20 milliárd köbmétert az ukrán irányú orosz importból, 14 milliárd köbmétert az osztrák irányú behozatalból, 6,5 milliárd köbmétert pedig hazai kitermelésből biztosítottak.

A Mol tulajdonában lévő társaság a vezérigazgató tájékoztatása szerint a berendezéseket felkészítette a fűtési szezonra. Az általa közölt adatok alapján nem is látszik semmiféle gond. A – túlnyomórészt az E.ON tulajdonában lévő –magyarországi gáztárolókban jelenleg közel 4 milliárd köbméter kereskedelmi készlet áll rendelkezésre. A Molhoz kötődő stratégiai földgázkészlet 1,2 milliárd köbméter, amelyből csak vész esetén szabadíthatnak fel.

A rendszerek összesített napi kitárolási kapacitása alapján nyugodtan hátradőlhetünk.

A korábban közzétett adatok alapján a rendszer összesen akár 160 millió köbméteres belföldi igényt is képes lenne kiszolgálni. Ez igen komoly túlbiztosításnak tűnik ahhoz képest, hogy a napi országos fogyasztás még sosem haladta meg a 92 millió köbmétert. Egy Celsius-fok hőmérsékletcsökkenés átlagosan napi 1,5–2 millió köbméteres igénynövekedést vált ki. Egy átlagos téli napon 60–70 millió m³ földgáz fogy Magyarországon. Önmagában az ukrán vezetéket ugyanakkor nemrég napi 60 millió köbméteresre bővítették, az E.ON-tárolók kapacitása napi 55 millió köbméterre nőtt, Baumgarten a 14 millió köbméterrel szinte csúcsra jár, a hazai kitermelés maximuma 10 millió köbméter körül van és a stratégiai készletből naponta 20 millió köbméter kinyerésére van mód. A túlbiztosítás szakértők szerint a korábbi évek rendszeres orosz–ukrán vitáiból származó ellátási problémákra vezethető vissza, amely néhány forinttal dobja meg a köbméterenként 135 forint körüli díjunkat.

Az E.ON összesen 4,4 milliárd köbmétert kitevő hazai tárolórendszerében jelenleg 3,5 milliárd köbméter gáz van – tájékoztatta lapunkat Kutas István szóvivő. A tavalyi 600 millió köbméteres fejlesztés nyomán – melynek költségeit a kormány már nem építette bele a gáztarifába – minden eddiginél felkészültebbek. A napi kitárolási szint most mintegy 20 millió köbméter, de ennek közel háromszorosára is képesek lennének. A töltöttség jelenleg kétirányú – a kiés betárolás mértéke ma már sok tekintetben üzleti megfontolásoktól függ. Így az E.ON mérlegeli fogyasztóinak igényeit, az importból – például az azonnali piacon – beszerezhető, illetve a már letárolt gáz ára közötti különbséget, valamint az orosz szerződésbe foglalt átvételi kötelezettséget is – fejtette ki a szóvivő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.