Volt szakállamtitkár az új sukorói gyanúsított

Jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés kísérletével gyanúsítja az ügyészség Markó Andreát, a Pénzügyminisztérium volt szakállamtitkárát a sukorói telekcsere ügyében. A szervezet szerint tudnia kellett volna, hogy előnytelen szerződést szavaz meg.

Gyanúsítottként hallgatták ki „M. Andreát, a Pénzügyminisztérium volt szakállamtitkárát, a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács volt tagját” a sukorói telekcserével összefüggésben. A Központi Nyomozó Főügyészség közleménye szerint különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének kísérletével gyanúsítják. A volt szakállamtitkár felelősségétől a hatóságok akár azt is remélhetik, hogy esetleg miniszteri szintig is eljuthat az ügy, lévén a vagyontanácsban ő képviselte az akkori Pénzügyminisztériumot.

Kérdésünkre Fazekas Géza szóvivő azt mondta, hogy az időzítésnek nincs különösebb oka, „mostanra volt beprogramozva a nyomozásba”. Ez azért érdekes, mert ha nem friss körülmény indokolta a gyanúsítást, akkor Markó Andreát már korábban is ki kellett volna hallgatniuk, hiszen az elmúlt bő három hónapban az ügyészség indítványára előzetes letartóztatásban volt Tátrai Miklós és Császy Zsolt, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő két korábbi vezetője, s emiatt az ilyen nyomozati cselekményeket az ügyészségnek a lehető leggyorsabban meg kellett volna lépnie – legalábbis a büntetőeljárásról szóló törvény szabályai szerint.

Markó Andrea egyébként nem tett vallomást, s panasszal élt a gyanúsítás ellen. A gyanú lényege, hogy a volt szakállamtitkár a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács tagjaként cselekedetével, illetve mulasztásával hozzájárult ahhoz, hogy a testület és a vagyonkezelő olyan szerződést hagyott jóvá, amelynek teljesedése esetén az államot 1,32 milliárd forint vagyonvesztés érte volna. Eszerint a tanács azon tagjai is gyanúsítottak lehetnek, akik még jelen voltak az ügyletről döntő ülésen, és igennel szavaztak. Fazekas Géza lapunk ezt firtató kérdésére azt válaszolta, hogy a jövőbeni nyomozati cselekményekről nem áll módjában nyilatkozni, de jelenleg Tátrai Miklós és M. Andrea a gyanúsított a volt tagok közül. A szóvivő szerint az ügyészség a kollektív döntések miatti büntetőjogi felelősséget egyénenként vizsgálja. Kérdésünkre, hogy eszerint Markó Andreának tudnia kellett arról, hogy az előterjesztéssel ellentétben előnytelen szerződéshez járul hozzá igen szavazatával, Fazekas Géza azt válaszolta, hogy a nyomozás alatt az ügyészség kellő számú bizonyítékhoz jutott erre, valamint a volt szakállamtitkár mulasztására vonatkozóan.

Lapunk információi szerint tegnap ismét kihallgatták Tátrai Miklóst, a vagyonkezelő volt vezérigazgatóját, ahol különböző értékbecslés-változatokat tártak elé, melyekről senki nem tudta hitelt érdemlően állítani, hogy e dokumentumok megfordultak-e valaha a korábban általa vezetett társaságnál.

A vitatott telek egy susnyás

A sukorói telkek cseréjét a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) illetékes ügyosztályainak előkészítése után hagyta jóvá.

Vagyis a vagyontanácsban a Pénzügyminisztériumot képviselő illetékesnek hivatalból nem kellett tudnia arról, szakmailag helyes-e az MNV előterjesztése. A sukorói és a cserébe adott pilisi és albertirsai telkek értéke máig nem tényszerű: az MNV-nél a botrány kirobbanása után több vizsgálat is helybenhagyta az eredeti, 1,1 milliárdos értékbecslést. Az ügyészség 2,3 milliárdos értékről beszél egy, a szervezet által felkért cég értékbecslése alapján. Ha tudni szeretné, hogyan néz ki az a földterület, amelyet ilyen mértékben eltérően értékelnek a „szakértő cégek”, látogasson el a www.noltv.hu oldalra, ahol megnézheti, valójában hogyan is néznek ki a sukorói „értékes” telkek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.