Schmitt Pálnak nem volt sürgős a nyugdíjtörvény aláírása

Miközben a kormány számára fontos esetekben a köztársasági elnök néhány nap alatt alá tudja írni az új jogszabályokat, a nyugdíjrendszer átalakításáról szóló törvényt Schmitt Pál csak egy hét után látta el kézjegyével, holott a szűkre szabott határidők miatt ez nagyon is sürgős volt.

Az előírások szerint a hárommillió magán-nyugdíjpénztári tag január – kivételes esetben február – végéig nyilatkozhat arról, ha maradni kíván, ellenkező esetben automatikusan visszakerül a társadalombiztosításba. Figyelembe véve az év végi ünnepeket, már kevesebb mint harminc munkanapjuk maradt azoknak, akik így határoznak, s bár a túlnyomó többség nyilván a visszalépés mellett dönt, azért nem mindegy, hogy abban a néhány irodában, ahol erről nyilatkozni lehet, hány napra tudják őket elosztani.

Fogy az idő
Fogy az idő

A nyugdíjrendszer átalakításáról szóló jogszabályt több mint egy hete, december 13-án fogadta el a parlament, csakúgy, mint például a jövő évi költségvetést megalapozó salátatörvényt. Kövér László házelnök mindkét jogszabályt 16-án alá is írta, ám míg az utóbbit Schmitt Pál még aznap szignálta és másnap már meg is jelent a Magyar Közlönyben, a nyugdíjtörvény esetében ez azóta sem történt meg. Megkerestük a Köztársasági Elnöki Hivatal titkárságát, hogy mikor várható a törvény aláírása. A hivatal erre nem kívánt válaszolni, utalva arra, hogy korábban sem volt szokás erről tájékoztatást adni.

Tegnap este lapzártánk után érkezett a hír, hogy Schmitt Pál aláírta a nyugdíjtörvényt. A jogszabály már meg is jelent a Magyar Közlönyben, és szerdától már hatályba is lépett, ami azt jelenti, hogy elvileg mától lehet jelezni a nyugdíjigazgatóságok irodáiban, ha valaki továbbra is magán-nyugdíjpénztári tag kíván maradni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.