Mapei-misszió: megbecsülés a mestermunkának

A magyar ipar erősségét – a XIX. század végének hőskorától a XX. század végéig – a szakmunka európai hírű minősége jelentette. Az elmúlt közel három évtizedben ez a rang erősen megkopott.

A szakmunkásképzés meglehetősen alacsony szinten vegetál, amelynek egyenes következménye, hogy az ipar gyengén felkészült, a mestermunka becsületét még hírből is alig ismerő utánpótlással kénytelen feltölteni létszámát. A helyzetet súlyosbítja, hogy az általános és középiskolát végző fiatalok szemében hosszú évek óta egyre kisebb a fizikai munka elismerése, még a bukás küszöbén ingadozó diákok is az úgynevezett „fehérgalléros” munkahelyekre próbálnak bekerülni.

A szakmunkásképzés hiányait az igényes vállalatok kénytelenek maguk pótolni, ami egyfelől komoly anyagi áldozatokkal jár a Magyarországra települt cégeknél, másfelől nem jelent vonzó perspektívát a külhoni befektetésekről döntő menedzserek számára. Mindenképpen figyelemre méltó tehát az a szakmunkásképző program, amelyet az építőipar egyik meghatározó vállalata, a Mapei Kft. vállalt magára azzal, hogy nemcsak a szakintézetekben, hanem az iskolai oktatásban is visszaállítja az igényes, minőségi szakmunka régi rangját.

Az 1937-ben, Milánóban alapított Mapei-csoport ma a világ egyik legnagyobb cége az építőipari ragasztók, szigetelőanyagok és építőipari kemikáliák területén. A budaörsi székhelyű Mapei Kft. 1991-ben kezdte meg működését a hazai építőipari piacon. A társaság meredek léptékben fejlődött: 2002-ben szárazhabarcskeverő üzemet hozott létre Sóskúton, 2007-ben pedig milliárdos fejlesztéssel tovább bővítette székházát és kialakította legújabb raktárbázisát Budaörsön. –Cégünk törekvése – fogalmazza meg Markovich Béla ügyvezető igazgató –, hogy aki velünk dolgozik, annak legyen jobb az élete, mint előtte volt.

Kénytelenek voltunk felismerni, hogy ez a cél csak akkor valósulhat meg, ha az építőiparnak abban a szegmensében, ahol mi működünk, a legmagasabb képzettségű szakmunkások dolgoznak – hangsúlyozza az ügyvezető igazgató. Ennek érdekében döntöttek úgy 15 évvel ezelőtt, hogy szaktudásukat kamatoztatva, társadalmi munkában beszállnak a szakmunkásképzésbe. Nyilvánvaló volt számukra, hogy nemcsak a szakmai képzés alacsony, hanem ismeretlenek azok az új technikák, eszközök is, amelyekkel ma az építőipar dolgozik. A Mapei a piacon egyedülálló képzési rendszert dolgozott ki nemcsak a szakiskolák számára, hanem alapvető ismeretek átadását vállalta fel a középiskolákban is, sőt szakemberei előadásokat tartanak az egyetemeken is. Évente mintegy 2000 diákot képeznek a szakma alapfogásaira, burkoló és hőszigetelő szakmunkás területen.

Jelentős társadalmi programjuk a 2008-ban alapított Mapei Mesterburkolói Klub, ahol mestervizsgát tehetnek a szakemberek, akik megfelelő számú ajánlás beküldése után bekerülhetnek a cég honlapján működő Burkolói Ajánlórendszerbe. A klubnak ma több mint 300 tagja van. A projekt révén az építtetők referenciával rendelkező szakemberekhez, a burkolómesterek pedig munkákhoz juthatnak.

 

Markovich Béla idén, az Építők Napján miniszteri kitüntetést kapott az „építőipari szakoktatás, szakmai utánpótlás-nevelés terén végzett kiemelkedő szakmai és társadalmi tevékenysége elismeréseként”
Markovich Béla idén, az Építők Napján miniszteri kitüntetést kapott az „építőipari szakoktatás, szakmai utánpótlás-nevelés terén végzett kiemelkedő szakmai és társadalmi tevékenysége elismeréseként”, valamint 2010. december 8-án az Építőipari Vállalkozók Országos Szövetsége (ÉVOSZ) Lechner Ödön-díjjal tüntette ki Markovich Bélát a szakképzés ügyének támogatásáért.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.