Korlátozná a Fidesz a földhasználatot

Az unió karácsonyi ajándékának mondta Ángyán József vidékfejlesztési államtitkár a földmoratórium hétfői meghosszabbításának hírét. Rámutatott: a magyar agrárdiplomácia sikere, hogy Brüsszel hozzájárult a külföldiek földvásárlását tiltó moratórium hároméves meghosszabbításához. Elhangzott az is, hogy a misztérium vezetése tisztában van azzal, hogy a moratórium meghosszabbításával nem oldódtak meg a termőfölddel kapcsolatos szabályozási kérdések. Beszámolt arról, hogy rövid távú célkitűzéseik között szerepel egy új földtörvény megalkotása, átfogó birtokrendezés megvalósítása és a mezőgazdasági üzemszabályozás törvényi szintű bevezetése. Ez utóbbiról az államtitkár elmondta: meg kell szabni, hogy ki, hol, hány birtokon, milyen feltételekkel, mekkora földterületet művelhet. Mindenképpen korlátozásra lehet számítani, ugyanis a mezőgazdasági hasznosítású területek nagysága véges.

Czerván György államtitkár beszámolója szerint az időjárás jelentősen hátráltatta az őszi mezőgazdasági munkákat. A gazdák nem végeztek a mélyszántással és a tavaszi vetőágy készítésével, de sok helyütt a betakarítás is elhúzódott, sőt sok helyütt be sem fejeződött. A legfrissebb felmérés szerint 378 ezer hektár van víz alatt, ebből 237 ezer szántó és 59,6 ezer búza. Lényegesen nagyobb területen, 779 ezer hektáron vízzel telített a talaj. Ebből 590 ezer hektár szántó és a 154 ezer hektár búza. Mindebből következik, hogy valószínűleg az ősszel elvetett búzából legalább 200 ezer hektár elpusztul, s ez a terület még növekedhet, hiszen a következő napokban olvadás várható.

Ez jelentősen befolyásolhatja a jövő évi árakat, bár a gazdák a tavalyinál 60–100 százalékkal magasabb jelenlegi árszint fennmaradásában bíznak. Az államtitkár szerint ezt erősítik a határból érkező hírek is, de úgy véli, számolni kell azzal, hogy a kisebb termés miatt várhatóan magasabb ár nem fedezi a kiesés okozta mennyiségi veszteséget.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.