Dióhéjban

Valóban jobb lett velük a világ!

Több mint 16 millió forint, kilencezer ember, fergeteges hangulat és soha nem látott zenei felállások – ez a mérlege a Jobb velünk a világ! című, 2010 végén megrendezett – immár harmadik – jótékonysági koncertnek. Az esemény a sérült fiatalokból álló Nemadomfel együttes kezdeményezésére került megrendezésre, melyen a szervező mellett a hazai zenei élet szereplői léptek fel, mint a a Quimby, a Kiscsillag és a Csík Zenekar. Az idei hangverseny célja egy passzívházként működő lakóotthon felépítése. „A koncert jegybevételéből és az adományokból összesen nettó 16 millió forint gyűlt össze, ami az előző kétévi koncertünk bevételét is meghaladja” –jelentette be Papp Szabolcs, a rendezvény kerekes székes szóvivője. „A siker azonban nemcsak ebben mérhető, hanem abban is, hogy a nagyszabású koncertre több mint kilencezer ember volt kíváncsi, a www.jobbvelunkavilag.hu weboldalán közel 30 000 egyedi látogató járt.” A jótékonysági rendezvény idén színes programokkal kiegészült családi nappá nőtte ki magát. A délutáni civil vásáron huszonnyolc szervezet állította ki termékeit. Nyolc külső támogató gyűjtött pénzt adományládákba, amelyekbe közel ötszázezer forint gyűlt össze. Szintén ezen a napon került sor a Zöld Építészeti Napok (ZÉN) zárásaként egy építészeti kiállításra, amelyen a passzívház-technológiával ismerkedhettek meg a látogatók. Az idei jótékonysági koncert bevételéből egy passzívházként működő ökolakóotthon felépítését tűzték ki célul a szervezők. A jelenleg Zöld Kuckó néven futó lakóotthon Budapesten, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának felajánlásával a III. kerületben épül fel, és 10 fogyatékos személynek állandó, 4 fő részére pedig átmeneti lakóhelyül fog szolgálni. Ez lesz Magyarország első passzívházként működő közintézménye.

A Méltóság-projekt

2010. december 15-én ünnepélyes keretek között hosszú távú együttműködést írt alá az Országgyűlési Biztos Hivatala és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat a gyermekek jogainak védelmében. Az OBH részéről prof. dr. Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, míg az NGYSZ részéről, Dr. Edvi Péter elnök látta el kézjegyével a hivatalos dokumentumot. A szerződés aláírásával mind a két fél elfogadta, hogy az állampolgári jogok országgyűlési biztosa által elindított Méltóság-projektben és a gyermekek jogainak védelmében együttműködnek, és ha szükséges, együttesen lépnek a jogalkotó szervek és/vagy a nyilvánosság felé. Továbbá együttműködnek minden olyan területen, ahol közös munkájukkal elősegíthetik a gyermekek, a fogyatékkal élők, az idősek, valamint az egyéb hátrányos helyzetű emberek jogainak érvényesítését. A gyermekek különleges védelemre tarthatnak igényt egy jogállamban, azonban érdekérvényesítő képességük igen kicsi. Meg kell óvni őket emberi méltóságuk bármiféle csorbításától. Az együttműködés nem teljesen új keletű, hisz korábban már működött együtt a két szervezet többek között a biztonsági gyermekülés kötelezővé tétele ügyében. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) 1990-ben alakult, 1998 óta kiemelten közhasznú szervezetként működik. Célja a fizikailag és értelmileg sérült, az árva és más rászoruló gyermekek felkarolása, életkörülményeinek javítása, jövőjük megalapozása, valamint hatékony fellépés a gyermekvédelemmel és egyéb, fiatalkorúakkal kapcsolatos kérdésekben. A szolgálat húsz évvel ezelőtti megalakulása óta fontosnak tartja a hátrányos helyzetű gyermekek képviseletét, támogatását.

Gyógyvarázs 22 kórházban

A K&H Gyógyvarázs program ez év őszén országszerte 22 bankfiókban gyűjtött gyermekkönyveket és játékokat a kórházban fekvő kis betegeknek. Az 1 hónapos gyűjtési akció során összegyűlt több mint 5200 ajándékot 22 kórház gyermekosztályán osztják szét, így még karácsony előtt számos gyermek részesülhet a meglepetésekből. A K&H Gyógyvarázs gyermek-egészségügyi program harmadik éve szervez gyermekkönyv- és játékgyűjtési akciókat. „A K&H Gyógyvarázs program az elmúlt 7 év során igyekezett nemcsak a gyermekek testi, hanem lelki gyógyulásához is hozzájárulni. Tudjuk, hogy az ünnepek alatt még hosszabbnak tűnik a kórházban eltöltött idő, és még nehezebb elviselni a vizsgálatok okozta kellemetlenségeket – mondta dr. Bába Ágnes, a K&H Bank vezérigazgató-helyettese. A K&H-csoport és a K&H Egészséges Nemzetért Alapítvány 2010-ben hetedik alkalommal indította el K&H Gyógyvarázs gyermek-egészségügyi programját. Az intézmények az összesen bruttó 25 millió forintos pályázati alapból egyenként legfeljebb 5 millió forint értékben pályázhattak gyermekgyógyászati és mentési eszközökre. A K&H Gyógyvarázs indulása óta 319 millió forinttal segítette 107 intézmény (86 kórház és 21 mentőszolgálat) munkáját műszerekkel és orvosi berendezésekkel, melyből 175 millió forintot pályázat útján ítélt oda.

Újabb 30 millió Családi Focira

Tokod, Ófehértó, Szarvas, Diósjenő, Csopak, Komló – az új pályázati kör nyerteseivel országossá vált az E.ON Családi Foci programja. Az idei második pályázaton díjazottak az ország legkülönbözőbb pontjain valósíthatnak meg a családok egészséges sportolását elősegítő rendezvényeket. A programban újabb 30 millió forintból szerveznek majd családifoci-programokat a nyertesek, amelyek között ezúttal az egyesületek mellett már önkormányzatok is szerepelnek. Az idén nyáron meghirdetett Családi Foci-pályázat sikerén felbuzdulva az E.ON novemberben ismét pályázatot írt ki családifoci-programok szervezésére. Az ország minden részéből beérkezett öszszesen 213 pályázat ismét bizonyította, hogy sokan gondolják úgy: a sportág családokat összetartó ereje valóság lehet. „A pályázat kiírásakor mi magunk is kíváncsiak voltunk, vajon a családi foci ötletére fogadókész-e a társadalom, hogy milyen megvalósítási ötletekkel állnak elő a szakmabeliek és az »amatőrök«. Most már látjuk, hogy ez egy »ziccer« volt: a pályázók és a nyertesek nagyon lelkesek, és országos az érdeklődés a program iránt. Ennek köszönhetően a következő szezonban tovább folytatjuk a programunkat, és továbbfejlesztjük elképzelésünket.” – mondta Konrad Kreuzer, az E.ON igazgatóságának elnöke. A program tehát nem áll meg: tavasszal újabb 16 helyen várják a futballozni, sportolni, szórakozni vágyó családokat a Családi Foci programjaival. Az E.ON tavaly szintén pályázati úton 30 millió forint értékű sportszercsomagot osztott ki több mint 720 iskolának, idén pedig két pályázaton több mint 60 millió forintból teremtette meg a lassan hagyománnyá növő családifoci-programokat a részt vevő egyesületek és önkormányzatok segítségével.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.