Decemberben rengeteg pénz ömlik be az államkasszába

Az államháztartás – helyi önkormányzatok nélküli – egyenlege november végén 1304,8 milliárd forintos deficitet mutatott, mely az éves előirányzat 151 százaléka, de a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) így is elérhetőnek tartja a tervezett 3,8 százalékos éves hiányt – derül ki a tárca összefoglalójából. Tavaly ilyenkor a hiány az egész éves tény 121,6 százalékát tette ki. Ezen belül a központi költségvetés hiánya a 2009. november végi 124,0 százalékos arányhoz képest most az egész évre tervezett költségvetési hiány 154,5 százaléka. A minisztérium által közölt adatok alapján decemberben 440 milliárd forintos többlettel kell zárnia az államháztartásnak, hogy teljesüljön a hiánycél. A minisztérium a részletes havi beszámolóban felhívja a figyelmet arra: az első tizenegy hónap egyenlege még nem tartalmazza a „bankadó” második részletéből decemberre várt közel 90 milliárd forintos bevételt, a távközlési, kiskereskedelmi és energetikai szektort érintő válságadók decemberi esedékességű bevételeit, amelyből 161 milliárd forintra számítanak decemberben, de ez erre a hónapra esedékes társaságiadó-feltöltéseket sem tartalmazza az adat.

Vagyis decemberben rengeteg pénz ömlik egyszerre az államkasszába: december 20-ig például a válságadóból máris 115 milliárd forint folyt be – tudatta a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Ezenfelül – a hiánycél kockázatmentes elérésének „fokozott szem előtt tartásával” – a kormány döntött az idei költségvetési egyenleg teljesítéséhez szükséges további intézkedésekről a költségvetési alrendszerben. Az irányítása alá tartozó fejezetek 2010 decemberében összességében nem teljesíthetnek nagyobb összegű kiadásokat, mint novemberben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.