40 év után jár a nőknek a teljes öregségi nyugdíj

Negyven év munkaviszony után nyugdíjba vonulhat minden nő. A kormány törvényjavaslatát hétfő este fogadta el a parlament 254 igen, 15 nem és 73 tartózkodással. Így jövőre az életkortól függetlenül a teljes öregségi nyugdíjra lesz jogosult minden nő, akinek a jogosultsági ideje eléri a negyven évet. Jogosultsági időnek minősül a kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati idő, valamint a terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban és a súlyosan fogyatékos, vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekre tekintettel megállapított ápolási díjban eltöltött idővel szerzett szolgálati idő.

A fideszes és a KDNP-s képviselők igennel szavaztak, a parlamenti szavazási lista szerint Kövér László házelnök viszont nemmel, nyilván véletlenül. Nemmel voksoltak az LMP-s képviselők, míg a jobbikosok és a szocialisták tartózkodtak.Mesterházy Attila MSZP-elnök lapunknak azt mondta, több fenntartásuk is van: az, hogy az egyetemi-főiskolai évek nem minősülnek jogosultsági időnek, így kevesebb nyugdíjat kapnak az érintettek. Harmadrészt alkotmányossági aggályok is felvethetőek: diszkriminatív a javaslat, mert a férfiakra nem vonatkozik.

Elfogadták az Orbán Viktor (illetve Lázár János frakcióvezető és Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke) által jegyzett politikai nyilatkozatot is, mely azoknak kínál garanciákat, akik a magánnyugdíjpénztárak helyett az állami nyugdíjrendszerbe való viszszalépést választják. Igaz, ez semmilyen jogi kötelezettséget sem jelent a kormány vagy az Országgyűlés számára. A nyilatkozat funkciója két hete az volt, hogy „rendet tegyen a visszalépőknek szánt ígéretek terén”. Ugyanis, Matolcsy György ésSelmeczi Gabriella egymástól eltérően nyilatkozott arról, hogy a visszalépők által készpénzben felvett hozamot terheli-e a 16 százalékos jövedelemadó. A dokumentum azonban – nagyvonalakban –megfogalmazza a kormány nyugdíjprogramját.

Az Országgyűlés által tegnap este – kétharmados többséggel – 261 igen szavazattal, 51 nemmel, 43 tartózkodás mellett elfogadott politikai nyilatkozat kimondja: garantálni kell az állami rendszerbe átlépők esetleges hozamának adómentességét, ha 2011. január 31-ig átléptek és hozamukat kivették. Emellett a politikai nyilatkozat „a közel 3 millió kötelező magán-nyugdíjpénztári tag eddigi befizetéseinek jövőbeni biztonsága érdekében” azt is megfogalmazza: garantálni kell az egyéni számlavezetés intézményét az állami nyugdíjrendszerbe átlépő, magán-nyugdíjpénztári tagoknak. Garantálni kell az állami rendszerbe átlépőknek az egyéni számlára történő befizetések értékállóságát; a kötelező magánnyugdíjpénztárból az állami rendszerbe átlépők veszteségeinek jóváírását; valamint ki kell vizsgálni a magán-nyugdíjpénztári tagok befizetésével való gazdálkodás körülményeit. Mivel az Országgyűlés a múlt héten már megszavazta az ominózus nyugdíjszabályozásokat, az Orbán Viktor által jegyzett politikai nyilatkozatnak szimbolikus jelentősége van.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.