Fontos adózási határidő a mai

Ma fontos adózási határnaphoz érkeztünk: a társasági adó fizetésre kötelezett gazdálkodóknak utoljára ma van lehetőségük gondoskodni a társasági adó-feltöltésről. Ha ezt később, vagy nem pontosan teszik meg, azzal mulasztást követnek el: ez esetben a bírság mértéke a befizetett előleg és a fizetendő adó 90 százalékának különbözete után számított 20 százalék lehet.

 Az adófeltöltés lényege, hogy a társaságiadó-alanyoknak a 2010. évre bevallott társaságiadó-előleget a 2010. évre várható társasági adó összegére kell kiegészíteniük, illetve az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló törvény alanyainak a 2010. évi evaelőleget a 2010. adóévre várható eva összegéig feltölteni – tájékoztatta lapunkat az APEH. Szintén a mai nap a határideje az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alá bejelentkezésnek a 2011. adóévre.

Csak pár napja, 2010. december 16-án módosultak az adófeltöltés szabályai. Eszerint azokra a kettős könyvvitelt vezető belföldi illetőségű adózókra és a külföldi vállalkozókra vonatkozik a feltöltési kötelezettség, akiknek az adóévet megelőző adóévben az éves szinten számított árbevétele meghaladta a 100 millió forintot – a korábban hatályos szabály szerint az árbevételi értékhatár 50 millió forint volt. Az új szabályt a 2010. december 16-át követően teljesítendő adóelőleg-kiegészítésre – ideértve az eltérő üzleti évet választó adózó által teljesítendő adóelőleg-kiegészítést is – kell alkalmazni.

Valamennyi, naptári év szerint működő adózónak – függetlenül a feltöltés dátumától – a 100 milliós szabályt kell figyelembe vennie a társaságiadóelőleg-kiegészítésnél, a naptári évtől eltérő üzleti évet választó adózókra pedig akkor irányadó az új szabály, ha a feltöltés esedékessége 2010. december 17-e vagy azt követő időpont – írja az APEH.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.