A Moody’s csapást mért az írekre is

Szokatlanul agresszív módon, egy lépésben öt fokozattal rontotta az ír államadósság besorolását a Moody’s Investors Service, amely ezt a költségvetésre mázsás súllyal nehezedő bankkonszolidációs teherrel és a bizonytalan gazdasági kilátásokkal indokolta. Az írek hosszú időre búcsút mondhatnak a magasan elsőrendű Aa2-es besorolási szintnek, most a befektetésre ajánlott közepes sáv felső szélét jelentő Baa1 minősítéssel kell megbarátkozniuk.

A Moody’s – amely múlt hétfőn a magyar államadósság besorolását két fokozattal rontva a befektetési szint legaljára, épp a bóvli kategória fölé lőtte be – a Fitch Ratingset követve döntött az írek leminősítéséről. Utóbbi egy hete három fokozattal, szinten a középső befektetési sáv tetejére „süllyesztette” az ír adósságot.

Az euróövezeti válság velejárójaként a nagy nemzetközi hitelminősítők sorra rontanak a tagállamok besorolásán, vagy megfigyelési listájukon negatív, azaz a leminősítés lehetőségét előrevetítő kilátással tarják őket nyilván. Ez történt a görögökkel, a spanyolokkal és a belgákkal.

S bár a hétközi uniós csúcson csont nélkül átment az állandó készenléti válságalap létrehozásáról szóló javaslat, az eurómentő akció egyelőre nem nyugtatta meg a piacokat. Az euró kéthetes mélypontjára süllyedt a dollárhoz képest, a keresztárfolyam az 1,315-ös szintnél állapodott meg. Az euró gyengüléséből a forint is profitált: a közös pénz egységára a 272,3 forintos szintet is megjárta napközben, majd onnan jött vissza 273 fölé.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.