Sajátos nyugdíjlogika

A kormány megalkotta a nyugdíjpénztári rendszer átalakításának eljárási szabályait, ám erről egyelőre csak egy kivonatos tájékoztatást adtak, így maradtak homályos részek.

Ami biztos: a pénztárukban maradóknak nyilatkozniuk kell, amit az ország bármelyik nyugdíj-biztosítási igazgatási szervénél megtehetnek, még az amúgy operatív ügyekkel nem foglalkozó Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóságon is. A nyilatkozatban négy adatnak biztosan szerepelnie kell, de az már nem világos, hogy az ív az irodákban beszerezhető formanyomtatvány lesz, vagy mindenkinek saját magának kell előállítania a dokumentumot. Ebből egy példányt a munkaadóhoz is el kell majd juttatni.

Nem maradnak ki a nyilatkozattevők közül azok sem, akik visszatérnek az állami alapba, és pénztári számlájukon reálhozamot értek el. Nekik arról kell rendelkezniük, hová kerüljön ez az összeg. Szintén csak a rendeletből fog kiderülni, hogy ehhez a pénzhez mikor juthatnak hozzá a jogosultak, ha egy öszszegben kívánják felvenni.

Sajátos logika fedezhető fel abban, hogy míg a reálhozamról a pénztárukban rendelkezhetnek a tb-be viszszatérők, a második pillérben maradók kizárólag a nyugdíj-biztosítási irodákban tehetnek nyilatkozatot. Ráadásul az állami szervek aztán minden adatot továbbítanak a pénztárakhoz, amelyeknek márciustól 45 nap áll a rendelkezésükre, hogy „megállapítsák a maradókat”, illetve ütemtervet készítsenek a vagyon és a reálhozam átadásáról.

Ugyancsak tegnap jelent meg egy kormányhatározat, amiben a kormány kifejezi eltökéltségét a két –önkéntes és állami – pilléren nyugvó nyugdíjrendszer mellett. Szándékuk szerint ezek a lépések erősíteni fogják az önkéntes pénztárakat – olvasható ki a határozatból.

 

A Fiumei úti nyugdíjfolyósító intézet: Köszönjük...
A Fiumei úti nyugdíjfolyósító intézet: Köszönjük...
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.