Éles harc az INA-részvényekért

Rekordot döntött az INA-részvények kereskedése szerdán a zágrábi tőzsdén, a Mol szerint azonban manipulatív és spekulációs célokat szolgál a papírok elmúlt napokban tapasztalt drágulása.

A magyar olajcég vádaskodása nyers reakciót váltott ki a horvát pénzügyi felügyeletnél (HANFA), amely rögtön fi gyelmeztette a Molt, hogy tartózkodjon a részvénypiaci ügyletek jogszerűségének minősítésétől.

Mindez azt követően történt, hogy a keddi kereskedést is jelentősen felülmúlóan, csaknem 201,9 millió kuna (1 kuna 37,32 forint) értékben cseréltek gazdát a horvát olajcég papírjai. Ára gyakorlatilag változatlan volt a keddi záróárhoz képest, vagyis a részvények 2830 kunáért forogtak, igaz, kedden 64 százalékot acélozódott a kurzus, miután egy hét elteltével újra engedte a HANFA a kereskedést a részvényekkel. A szakértők szerint e két napban az INA részvényeinek 1,4 százaléka cserélt gazdát a parketten. Mint ismert, a Mol hivatalos ajánlatot tett a közkézen forgó törzsrészvényekre 2800 kunás egységáron, ez meghirdetésekor még 60 százalékos prémiumot tartalmazott az akkori árfolyamhoz képest. Az INA-ban lévő 47 százalékát 50 fölé növelni akaró Mol horvátországi kommunikációért felelős szóvivője, Szollár Domokos tegnapi zágrábi sajtótájékoztatóján ellenséges, spekulációs és manipulatív okokat feltételezett a hirtelen árfolyamugrás mögött, s szerinte ez nem járul hozzá a horvát energiabiztonsághoz. A felügyelet ezután kérte a Molt, hogy megalapozatlanul ne befolyásolja a tőzsdei kereskedést. A HANFA tiltott ügyleteket nem észlelt.

Megfigyelők szerint arra megy ki a játék, hogy a 45 százalékos pakettel bíró horvát állam mellé csatlakozzon egy vele együtt szavazó helyi cég vagy alap, s így ketten együtt ellenőrzésük alatt tudják tartani a INA-nál folyó ügyeket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.