A szlovákok visszatérnek a koronához?

Nagy feltűnést keltett és hangos vitát váltott ki Richard Sulík szlovák házelnök, aki a Hospodárske noviny gazdasági napilap internetes honlapján írt blogjában azt szorgalmazta, hogy a pénzügyminisztérium dolgozzon ki úgynevezett B tervet, amely alapján adott esetben visszatérnének a szlovák koronához.

A pozsonyi parlament elnöke szerint – aki egyébként közgazdász és korábban sikeres vállalkozó volt – nem szabad vakon hinni a legnagyobb uniós országok vezető politikusainak, akik túlságosan derűlátóan nyilatkoznak az euró helyzetéről és jövőjéről. – Felelőtlen lépésnek és a pokolba vezető útnak tartom, hogy az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) révén igyekeznek menteni a súlyosan eladósodott országokat, miközben a hitelezők maguk is ugyanebbe a szakadékba sodródhatnak, s az eurót is betemethetik – érvelt a házelnök.

Ivan Miklos pénzügyminiszter szerint természetesen minden lehetőségre fel kell készülni, ugyanakkor Szlovákia nem óhajt visszatérni a nemzeti pénznemhez.

Rinard Sulík szerint nem szabad vakon hinni az euróövezet vezető politikusainak.
RICHARD SULÍK szerint nem szabad vakon hinni az euróövezet vezető politikusainak.

– Az eurónak országunkban is jóval több az előnye, mint a kockázata még napjainkban is. Ugyanakkor arra törekszünk, hogy uniós viszonylatban mielőbb hagyjuk jóvá és alkalmazzuk a költségvetési felelősség mechanizmusát. Az euró csak így küzdheti le a jelenlegi gondjait és csak így lehet továbbra is erős és stabil – nyilatkozta a tárcavezető. Richard Tóth, az egyik vezető szlovák pénzügyi elemző szerint ha Szlovákia visszatérne a koronához, akkor elveszítené a közös pénznem nyújtotta védőernyőt, ami főleg a kis és nyitott gazdaságú ország számára rendkívül kockázatos lenne. Ugyanakkor egyetértett a szlovák házelnökkel abban, hogy a jelenlegi pénzügyi stabilitási eszköz nem hatékony és nem képes a bajokat orvosolni, amit a görög példa is tükröz, hiszen a nem éppen eredményes válságkezelés miatt mind többen vonakodnak újabb hiteleket nyújtani Athénnak – mutatott rá a szakember.

Élesen bírálta Richard Sulíkot viszont az ellenzéki Smer elnöke. Robert Fico szerint az euró szlovákiai bevezetése az ország újkori történelmének egyik legnagyobb sikere és további gazdasági fejlődésének motorja. – A házelnök blogja ronthatja hazánk külföldi megítélését, elbizonytalaníthatja a stratégiai befektetőket, idehaza pedig pánikhangulatot is kelthet. Elképzelni sem tudom, mi történne, ha a lakosság egyszeriben az euróban megtakarított vagyonát más pénznemre váltaná – vélekedett a pártelnök. Dag Danis, a Hospodárske noviny kommentátora szerint a vita hűen tükrözi napjaink realitásait: a politikusok kincstári optimizmusát, amely alapján elutasítanak minden kritikát az euró jelenével és jövőjével kapcsolatban. Miközben a közgazdászok joggal és tényszerűen fi gyelmeztetnek a súlyos gondokra – mutat rá a publicista.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.