A kormány erősítené az önkéntes pénztárakat

A kormány fenntartja és erősíti az önkéntes befizetésen alapuló önkéntes kölcsönös nyugdíjbiztosító pénztárakat –szerepel abban a kormányhatározatban, ami a Magyar Közlöny december 15-i dátumozású számában jelent meg.

A határozat a nyugdíjreform végrehajtásának koncepcionális irányairól és a szabad nyugdíjpénztár-választásssal öszszefüggő feladatokról szól – a félreértések elkerülése végett, a kormány nem ebben rendelkezik az eljárási szabályokról, amelyekről Nagy Anna kormányszóvivő számolt be tegnap, azokról külön kormányrendelet születik.

A határozat rögzíti, hogy a rövid, közép- és hosszú távú finanszírozhatóság megteremtése érdekében a nyugdíjrendszer a hárompilléres rendszerből visszatér az Európai Unió 18 országa által működtetett munkafedezeti (szolidaritási) és önkéntes tőkefedezeti alapú kétpilléres rendszerbe. A kormány szándéka szerint ennek során erősíteni fogják az önkéntes pénztárakat, ám ennek módjáról nem szól a határozat. A jogszabály szerint a jövőben a nyugdíjat csak nyugdíj céljára befizetett összegekből lehet fi nanszírozni, s ezt törvényben rögzítik (vagyis megszűnik az átjárás a költségvetés és a nyugdíjalap között, adóból ezentúl nem lesz lehetőség kipótolni a nyugdíjak kifizetése miatt keletkező lyukat). Egyúttal gondoskodnak arról, hogy a nem nyugdíj célú (hanem szociális alapú) kifizetésektől tehermentesítsék a nyugdíjalapot. (Amunkaadói nyugdíj-biztosítási járulékot felváltó nyugdíj-hozzájárulás definíció szerint a rászorulókról való gondoskodásra, és a társadalombiztosítási ellátások fedezetére szolgál – a rászorulók alatt a jogalkotó tehát feltételezhetően a nyugdíj-kiegészítésre szorulókat értette, s nem a szociális ellátást igénylőket, máskülönben itt egy jogi hézaggal van dolgunk.)

A határozat második része a visszalépés, illetve a pénztárban maradás, valamint a számlán felhalmozott vagyon átadásának és a reálhozamról való rendelkezésnek a lépéseit rögzíti, mint amelyekkel a kormány egyetért. Az utolsó pontban a nemzeti erőforrás miniszternek és a nemzetgazdasági miniszternek szabja feladatául a kormány, hogy készítsék elő a magán-nyugdíjpénztári átalakítás kapcsán a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerre vonatkozó nyugellátási összeg számítására, a tb-rendszerben történő egyéni számlavezetés módjára és feltételeire, valamint a tb-rendszerbe átlépő magán-nyugdíjpénztári tag halála esetén a házastárs, élettárs javára történő járadékszolgáltatás módjára és feltételeire vonatkozó szabályozást. A határidő 2011. május 31.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.