A fűtés helyett a lakást támogatnák

Bár a gáz- és távhőár-támogatási rendszer jövő áprilisban megszűnik, a mostani jogosultak számára szeptembertől a megújuló lakhatási támogatás lényegében ugyanekkora kedvezményeket biztosíthat; sőt a megújuló energiaforrásokat használó rászorulók is kapnak majd kedvezményt –ígéri a kormány. A kedvezményt „lehetőleg” természetben nyújtanák, de rugalmasságot ígérnek.

Jövő év április végével megszűnik a jelenlegi szociális gáz- és távhőár-támogatási rendszer –tájékoztatta lapunkat a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkársága. A szociális alapú számlakedvezményt még a Gyurcsány-kormány vezette be, a Bajnai-kabinet pedig – elsősorban a nemzetközi szerveknek tett ígéreteink miatt –áprilisban megfelezte a jogosultak körét. Az Orbán-kormány egyelőre nem nyúlt a rendszerhez, mert „meg akarja védeni az embereket”. A parlament előtt fekvő szociális „salátatörvény” ugyanakkor teljesen átrendezi a sorokat. A szociális alapú gázés távhő-számlakedvezmény április 30-tól megszűnik. Bár a rászorulók számára mostantól gyökeresen új módon, a lakhatási támogatáson keresztül csökkentik energiaszámlánkat, a jelenleg kedvezményben részesülő mintegy egymillió háztartás továbbra is jogosult lesz állami segítségre – ígéri a kormány. Ezt támaszthatja alá, hogy az illetékes minisztériumtól kapott adataink szerint 2011-re a kormány összesen 42,3 milliárd forintot különített el energiatámogatásra. A korábbi kormánynyilatkozatok szerint ennek valamivel több mint a felét az április végéig tartó rendszerben tervezik elkölteni. A fennmaradó összeg tehát elvileg elég lehet ugyanezen kör második félévi igényeinek kielégítésére is, persze az időjárástól függően.

A tervezet ugyanakkor az eddigiektől eltérően nem tartalmaz pontos támogatási értékeket, csupán módszertant ismertet. E szerint annak, aki április után is szeretne támogatáshoz jutni, a törvény hatálybalépését követően az önkormányzatnál kell lakhatási támogatást kérnie. Aki jelenleg is kap ilyet, elvileg nincs dolga: a módosuló szabályok alapján automatikusan kaphat fűtéstámogatást. A „lakásfenntartás elismert négyzetméter-alapú havi költségét” a kormány határozza meg, mégpedig az energiaár-előrejelzések alapján. A támogatás pontos mértékét és szabályait ugyanakkor az önkormányzatok döntik majd el a helyi viszonyoknak megfelelően. Az illetékes tárca lapunk figyelmét felhívta arra is: az eddigi szociális energiaár-támogatás elveitől eltérően a jogosultság elnyeréséhez mostantól nemcsak a jövedelmet, hanem a vagyoni helyzetet is megvizsgálják. Ugyanakkor az egy „fogyasztási egységre” eső jövedelem felső határa a nyugdíjminimum eddigi 150 százalékáról 250 százalékra emelkedik. (A fogyasztási egység nem minden esetben egy főt takar, a hozzátartozók szorzószáma ugyanis rokonsági foktól függően egy alatti is lehet.)

A törvény indoklása szerint az újfajta lakhatási támogatáson keresztül mostantól olyanok is kaphatnak energiafogyasztási támogatást, akik nem gázzal vagy távhővel, hanem például fával, fűtőolajjal, szénnel vagy palackos gázzal fűtenek.

A törvényhozó szándékai szerint a támogatást „elsősorban természetben kell nyújtani”. De azt is hozzáteszik: ezzel együtt megszüntetnék a „formakényszert”, illetve „a kötelező írásbeliség helyett rugalmasabb eljárást” is lehetővé tennének. A szociális államtitkárság ezzel kapcsolatban lapunknak úgy fogalmazott: a lakásfenntartási támogatást elsősorban természetben kell nyújtani. Ha azonban erre nincs mód, a támogatás pénzben is nyújtható. Az új rendszert alapvetően a települési önkormányzatok működtetnék, de nem szűnik meg a Magyar Államkincstár kiemelt szerepe sem – közölte lapunkkal a minisztérium.

Pontos gázárrendeletekre várva

A Magyar Gázipari Egyesülés egyelőre nem folytatott egyeztetéseket a tárgyban, hogy jövő szeptembertől mi módon érvényesítsék a gázszolgáltatók a lakhatási támogatáson keresztül „természetben” nyújtott kedvezményeket – közölte lapunkkal Laczó Sándor, a szervezet elnöke. Hozzátette: elméletben támogatják a gáztarifa- és a szociális támogatás minél nagyobb mértékű elkülönítését. Az ügyben, hogy a „természetben” nyújtott gázártámogatás – a mostani rendszerhez hasonlóan – számlakedvezmény legyen-e, avagy más módon érvényesítsék a célzott segítséget, állnak az egyeztetések elébe. De a szolgáltatóknak most bizonyára van sürgetőbb ügyük is: a kormány ugyanis január elsejével a „normál” gázárrendszert is átszabta. E szerint a lakosság számára éves fogyasztási mértéktől függően marad avagy emelkedik a tarifa. Laczó Sándor ennek kapcsán annak megállapítására szorítkozott, hogy a kormány és a gázszektor folyamatosan egyeztet a módosítások alkalmazásáról.

Kérdésünkre megismételte: mivel a pontos számokat tartalmazó rendeletek még mindig nem születtek meg, az informatikai rendszerek átállításának időigénye miatt januárra számlázási problémák jósolhatók.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.