Röviden

Kopint-Tárki: a GDP jövőre 3 százalékkal nő

A Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet 2010-ben változatlanul 1,2 százalékos GDP-növekedésre számít, és 3,0 százalékos gyorsulásra. Az infláció a korábban várt 5,0 százalék helyett 4,9 százalék lesz 2010-ben, jövőre pedig 3,9 százalékra süllyed. A Kopint-Tárki szerint a kormány által várt GDP-arányosan 3,8 százalékos államháztartási hiány megvalósítható az idén, és a 2,9 százalékos deficit jövőre is tartható. Egy eurót átlagosan 275 forinton jegyeznek 2010 átlagában, ami megegyezik az intézet októberi prognózisával, és 2011-ben is 275 forintos euróárfolyam várható. (MTI)

Egekbe szökött az INA részvényárfolyama

Hét nappal azután, hogy a Mol 2800 kunás ajánlatot tett a horvát INA olajtársaság még szabad részvényeire, a felügyelet engedélyével újra megindulhatott a kereskedés a papírokkal a zágrábi tőzsdén. 1720 kunáról pillanatok alatt 2830 kunára szökött föl az árfolyam, ez 64 százalékos drágulás. A tét az, hogy a horvátoknak sikerül-e részvényvásárlásaikkal megakadályozni, hogy a Mol abszolút többséghez jusson az INA-ban. A Molnak jelenleg 47 százaléka van, szemben a horvát állam 45 százalékával. (MTI)

Az erős frank fékezi a svájci exportot

Az idei kimagaslóan erős, várhatóan 2,7 százalékos növekedés után, jövőre a GDP-bővülés lanyhulásával számol Svájc, mindenekelőtt az erős frank exportfékező hatása miatt. A szövetségi kormányzat szakértői csak 1,5 százalékos gazdasági növekedésre számítanak 2011-ben. Az elemzők azonban a korábbinál jobbnak látják a jövő évi konjunktúrakilátásokat: míg három hónapja csak 1,2 százalékos növekedést vártak jövőre, most már ők is 1,5 százalékot valószínűsítenek, míg 2012-re 1,9 százalékos pluszt jeleznek előre. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.