Selmeczi keveri az önkéntes kasszát a magánnyugdíjpénztárral

Nem bukott korábbi ingatlanbefektetésein a Honvéd Önkéntes Nyugdíjpénztár, ráadásul az említett tranzakciók szabályosak voltak – cáfolta az erről szóló lapértesüléseket és a nyugdíjvédelmi megbízott információit a szervezet vezetése. Mivel a 2000–2001-ben megvásárolt ingatlanok értékesítése még nem fejeződött be, meg sem lehet vonni az üzlet mérlegét.

Valószínűleg a tájékozatlanság lehet az oka annak, hogy a Honvéd Önkéntes Nyugdíjpénztár vagyonvesztéséről szóló egyes cikkekben több a tévedés, mint a helytálló állítás. Nyilván ezen írások figyelmetlen elolvasása után állította Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi megbízott, hogy a Honvéd Magánnyugdíjpénztár csaknem 200 millió forintot bukott ingatlanbefektetéseivel. Ez az információ azonban alapvetően téves.

Az ingatlanbefektetések az önkéntes pénztárhoz tartoznak, nem a magánnyugdíjpénztárhoz – mondja a Honvéd Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár igazgatója, Szenes Zoltán. Azt azonban ő maga is elismeri, hogy e befektetések kockázatosak voltak. Az ingatlanügyeket – a korábbi állításokkal ellentétben –nem Szenes hozta tető alá, hiszen ő ebben az időpontban, 1999 és 2002 között a NATO Déli Parancsnokságán szolgált Nápolyban, s csak hazatérte után választották a pénztár vezetőségébe, pont azt követően, hogy az ingatlanügyekkel kapcsolatos viták miatt a küldöttközgyűlés visszahívta a korábbi igazgatótanácsot.

A 2000-ben és 2001-ben kötött ügyletekről Szenes Zoltán azt mondja: magánvéleménye szerint a beszerzések azért voltak kockázatosak, mert a közösségi pénzeket kezelő intézménynek mindig az óvatosság elvét kell követnie. Ugyanakkor az ingatlanberuházások törvényesek voltak. Az akkor érvényes szabályozás az önkéntes nyugdíjpénztárak vagyonának öt százalékig engedte a közvetlen ingatlanbefektetéseket. Így vásárolt ez az önkéntes pénztár Sopronban, Bicskén és két balatoni településen fejlesztésre szánt ingatlanokat, annak ellenére, hogy az igazgatótanács nem volt egységes ebben a kérdésben. A történet politikai vetülete, hogy ebben az időben az első Orbán-kormány nem tartotta szükségesnek, hogy változtasson az érvényben lévő szabályozáson. Az ügyletekről pedig tudott a honvédelmi tárca, és a Szász Károly vezette pénzügyi felügyelet sem emelt kifogást.

Az új vezetés 2003 elején úgy döntött, hogy nem vállalja az ingatlanfejlesztések anyagi terheit – azaz nem kockáztat többet –, és a portfóliót eladja. A négy ingatlanelemből eddig hármat értékesítettek, s azt Szenes Zoltán maga is elismerte, hogy az értékesítések csak a piaci árhoz viszonyítva voltak kedvezőek. Ugyanakkor, ha a még meglévő soproni ingatlan csak a piaci értéken kel el, akkor a szaldó már 95 milliós pluszt is mutathat. Ezen ingatlan esetében a 460 milliós piaci árat (mely az önkéntes pénztár vagyonának 1,2 százalékát teszi ki) vitatják az ügyet most kirobbantók, de mint az ügyvezető elmondta, ez a független ingatlanszakértő által megállapított érték. 2008 őszén, a válság idején például 360 milliós vételi ajánlatot kaptak az ingatlanra, amelyet akkor azért nem adtak el, mert a 420 millión nyilvántartott piaci érték alatt volt az ajánlat – mondja Szenes. Pedig a 360 milliós ajánlattal az egész ingatlanportfólió értékesítése nullszaldós lett volna. Azaz semmiképp sem igaz a lapokban említett 200 milliós kár.

Minden befektetési eszköznek megvannak a saját kockázatai, különösen igaz ez az ingatlanok esetében. Az ingatlan olyan, mint a foci, mindenki ért hozzá – jegyezte meg Szenes Zoltán. Éppen a biztonság és felelősség szem előtt tartása miatt a Honvéd Nyugdíjpénztár három vagyonkezelővel, független ingatlanszakértővel dolgozik, melyeket ötévente, pályázat útján választanak ki.

Az egyenruhás kassza fejlődése, gyarapodása töretlen, létszáma és munkáltatóinak száma folyamatosan növekszik. Hozameredményei pozitívak. A pénztár vagyona a harmadik negyedév eredményei alapján 94,3 milliárd forint, ebből a magánpénztáré 55 milliárd. Taglétszámuk 65 737 fő, amelyből 24 012 fő magánpénztári tag. A Honvéd Magánnyugdíjpénztár a hosszú távú hozamok terén a klasszikus portfólióban 3,51, a kiegyensúlyozott portfólióban 2,96, a növekedési portfólióban pedig 2,18 százalékos reálhozamot ért el – hangsúlyozza a pénztár közleménye.

Demonstráció a Hősök terén

Ne hagyd magad zsarolni! – ezzel a címmel hirdetett demonstrációt december 12-re, vasárnap 14 órára a fővárosi Hősök terére „Az én nyugdíjam” elnevezésű civil csoport. A résztvevők tiltakozni kívánnak „az állami nyugdíjrendszerbe való visszakényszerítés, valamint a kormány demokratikus jogokat sértő magatartása és felelőtlen intézkedései” ellen. A szervezők azt kérik, hogy aki céljaikkal egyetért, tűzzön kabátjára kék színű szalagot.

Töretlenül menetel az egyenruhásokat tömörítő pénztár
Töretlenül menetel az egyenruhásokat tömörítő pénztár
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.