CEZ-profitból lesz a cseh nyugdíjreform

– Azzal számolok, hogy a jövő évben a CEZ részvényeinek hozama a nyugdíjrendszer átalakítására fog menni – jelentette ki Jaromír Drábek munkaügyi és népjóléti miniszter a prágai Hospodárské Noviny című gazdasági és politikai napilapnak adott interjújában.

A lépéssel elkerülhetővé válna, hogy a jelenleg 10, illetve 20 százalékos forgalmi adót egy 19 százalékos egységes forgalmiadó-sávba sorolják. A korábbi elképzelések szerint ugyanis az ez utóbbiból származó nyereségből kellett volna pénzelni a nyugdíjreformot. A CEZ pénzének felhasználásával jövőre mintegy 20 milliárd koronával több pénz jutna a nyugdíjrendszer átalakítására, mint az idén.

Drábek elképzeléseit Miroslav Kalousek pénzügyminiszter is támogatja, akinek fontos szava lesz a reformok megvalósításában s a CEZ nyereségének szétosztásában. Petr Necas miniszterelnök is azt mondta, hogy a CEZ-részvények hozamát döntően a nyugdíjreform finanszírozására szeretné felhasználni. A CEZ kétharmada van az állam tulajdonában, tavaly a nyeresége adózás után 52 milliárd koronát tett ki.

A cseh állam 2011-ben több mint 40 milliárd koronát kíván fordítani a nyugdíjreformra. Az új nyugdíjrendszert a cseh kormány 2013. január 1-jén indítaná. Az elképzelések szerint bevezetnék a magánnyugdíjalapokat is, a társadalombiztosítás járulékainak egy részét a jövőben ezekbe irányítanák át. A bruttó bérek 28 százalékát kitevő társadalombiztosításból 2013-ban 3 százalék menne az újonnan létrehozandó magánnyugdíjalapokba. Az arány 2019-ig 5 százalékra emelkedne. A reform kulcseleme: a nyugdíjbiztosítás magánalapú pillérébe kötelező lenne a belépés. A javaslatról azonban még folyik a vita –közölte a munkaügyi és népjóléti minisztérium szóvivője.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.