A vevőket is megosztja a vasárnapi nyitva tartás

A húszéves Kapási Ferenc szeret vasárnap vásárolni. Az asztalosnak tanuló kaposvári fiatalembert és barátait a város egyik bevásárlóközpontjában szólítottuk meg.

– Nem lenne jó, ha bezárnának a boltok – mondta a diák, a haverjai bólogatásával kísérve. – Unalmasabb lenne az élet. Ha vasárnap nincs más ötletem, idejövök, nézelődöm, és összefutok a barátaimmal. Lapunk tudósítói országszerte kérdezősködtek a vasárnapi nyitva tartásról, s a kapott válaszok összegezése alapján úgy tűnt: a huszonévesek többsége Kapási Ferenchez hasonlóan vélekedik.

Az idősebb korosztályba tartozók körében azonban többségben vannak a zárva tartást pártolók. A megkérdezett középkorúak és nyugdíjasok főképp azért nem nyitnák ki vasárnap a boltokat, mert sajnálják, hogy a hipermarketekben dolgozók a hétvégén nem pihenhetnek és nem lehetnek együtt a családjukkal, szeretteikkel. – Nővér voltam 26 évig az egyik pécsi klinikán – mondta az 56 éves, férjezett, két gyermeket nevelő Veres Tiborné. – Aztán kiléptem, mert nem bírtam, hogy soha nincs egy szabad hétvégém a családdal. A férjem gombát termel, és most azt árulom a vásárcsarnokban. Sajnálom a vasárnap is dolgozó kereskedőket. – Az asszony barátnője – aki a baranyai Kozármislenyben lakik férjével és három gyermekével, és szavai szerint varrásból él – ugyanezt erősítette. – Gyakran vásárolunk vasárnap, de semmi nem történne, ha ezt nem tehetnénk. Akkor úgy alakítanánk az életünket, hogy hétköznap járnánk boltba, úgy, ahogy régen – mondta. – Kiakadnék, ha vasárnap dolgoznom kellene – állította Szabó Bea, egy háromgyermekes egri pedagógus. Szerinte is jár a pihenőnap a kereskedőknek.

Ugyanakkor sokan úgy nyilatkoztak, hogy nem elleneznék a nyitva tartást, ha a hipermarketekben dolgozók maguk dönthetnének arról, vállalják-e a vasárnapi műszakot. – Ne legyen kényszer a vasárnapi munka – hangsúlyozta egy nyugdíjas szegedi tanárnő.

Megoldásnak látná, ha ezért a napért emelt bér járna, vagy ha az elvett szabadnapot hét közben kiadnák annak, aki kéri. A lényeg – mondta –, hogy a dolgozók jogai ne sérüljenek. Ezt kellene betartani és ellenőrizni.

A bezáráspártiak közül többen arra hivatkoztak, hogy a család miatt fontos a vasárnapi szabadnap. A Budapesten manikűrszalont működtető, és élettársával egy gyermeket nevelő 35 éves Krnács Andrea elmondta, hogy munka közben sokat beszélget a vendégeivel, ennek alapján állítja, a családoknak égető szükségük van a hétvégi, tartós együttlétre. Az egyik Heves megyei faluban élő, 45 éves, kétgyermekes vállalkozó ezt másképp látja: hét végén van időm a nagyobb bevásárlásokra. A családommal már hozzászoktunk ahhoz, hogy a ruházati és a műszaki cikkek vásárlását szombat–vasárnapra időzítjük, ez nálunk egyfajta családi program. Ha csak szombaton tehetnénk ezt, akkor valószínűleg nagyobb lenne a tumultus az üzletekben. Számunkra jó a vasárnapi nyitva tartás. Érdekes véleményeket hallottunk gyesen lévő anyukáktól is, akik közül többen például azért kedvelik a vasárnapi bevásárlást, mert hét közben a gyerekkel ezt nehéz lenne megtenniük – a várostól távolabb élő falusi nők számára pedig csaknem lehetetlen. Ha viszont a férj és a nagyobb gyerek is segít, könnyebb a mozgás, és a közös bevásárláskor jobban fi gyelembe lehet venni a család minden tagjának a kívánságát. Az is fontos ilyenkor, hogy a gyesen lévő kimozdulhat egy kicsit az otthon falai közül. Egy győri mérnök sajátos érveléssel indokolta, miért ellenzi a bezárást: a magyarok évtizedekig Bécsben ismerhették meg a gazdag áruválasztékot. Ez a hiány alakította ki bennünk a szabad vásárlás örömét. A vasárnapi bezárással szerintem ez sérülne. Húsz év múlva eltelünk az árubőséggel, és akkor már nem kell a vasárnapi nyitva tartás.

A vasárnapi nyitva tartásról egyébként azok is különbözőképp gondolkoznak, akik már éltek olyan országban, ahol ilyenkor nincsenek nyitva a boltok. – Ausztriában dolgozom –avatott be sorsába egy 43 éves elvált férfi, a szombathelyi Végh Dávid –, ott zárva vannak az üzletek vasárnap. Szerintem ez jót tesz a családoknak és a gazdaságnak is. Attól, hogy nincsenek nyitva a hipermarketek vasárnap, hét közben többet vásárolunk a városi kisboltokban, ez által nem megy minden pénz a multik zsebébe, megélnek a kicsik is. A 36 éves Hofmann Ildikó, aki jelenleg egy fővárosi bútorboltban dolgozik, azt mondta: sokat vagyok Németországban, nekem ott hiányérzetem van, hogy vasárnap nem lehet vásárolni az üzletekben. Ezért egy kicsit halottnak tűnik számomra minden német város vasárnaponként.

Németh Gábor, a szüleivel élő, 28 éves, pécsi karosszérialakatos se zárná be az üzleteket a hét utolsó napján. – Nem az áruházak verik szét a családokat, hanem az, hogy a szülők és a gyerekek gyakran nem tudnak mit kezdeni egymással. Ha a családok nem találnak ki közös programokat, nem tudnak egymással beszélgetni, nincs kedvük együtt játszani, kirándulni, sportolni, akkor szerintem vasárnap hiába zárják be az üzleteket.

A hipermarketekben dolgozók egy része attól tart, hogy a vasárnapi zárva tartás tömeges elbocsátással jár majd. A Tescónál ezt nem cáfolják, bár mint megtudtuk, nem készült felmérés a zárva tartás várható következményeiről. A Magyarországon kétszáz áruházat üzemeltető, 22 ezer embert foglalkoztató, piacvezető, multinacionális cég kommunikációs osztályán elmondták: a Tesco évi 700 milliárd forintot megközelítő árbevételének 12,5 százaléka vasárnap képződik, ezért ha a hetedik napon zárva lesznek az áruházak, akkor 10–15 százalékos létszámleépítésre lehet szükség. A gazdasági szakemberek közül egyesek ezt vitatják, arra hivatkozva: ha vasárnap zárva lesznek a hipermarketek, akkor többet vásárolunk majd hét közben.

A Tescónál akár az alkalmazottak tizede is feleslegessé válhatna
A Tescónál akár az alkalmazottak tizede is feleslegessé válhatna
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.