Röviden

Bankot alapít a német Siemens

A pénzügyi szervezetek németországi felügyelete bankalapítási engedélyt adott a Siemensnek. Az orvosi műszerektől a vasúti szerelvényekig a fejlett technológia szinte valamennyi területén érdekelt óriásvállalat bankja 250 millió euró saját tőkével indul. Az első időszakban nagyjából évi 2 milliárd eurót mozgathat meg a tervek szerint. A vállalkozás legfőbb célja, hogy erősödjön a társaság függetlensége a pénzintézetektől. A bank kezdetben vállalati ügyfeleket és állami beruházásokat végző szervezeteket kíván kiszolgálni, magánszemélyeknek egyelőre nem nyújt szolgáltatásokat. (MTI)

Felezik a gyes idejét Romániában

Sürgősségi rendelettel fogadta el a román kormány az új gyereknevelési támogatási rendszert, amely szerint január 1-jétől megfelezik a gyermeknevelési szabadság időtartamát, így a kismamák két év helyett csak egy évig kapják az állami támogatást. Az érintettek jövedelmük függvényében továbbra is 39–221 ezer forintnak megfelelő támogatást kapnak havonta. Otthon maradhatnak a második évben is, de az fizetetlen szabadságnak számít. Az állam 32 500 forint értékű támogatásban részesíti azokat, akik még a két év lejárta előtt visszaállnak a munkába. (MTI)

A korengedményes nyugdíjért írnak alá

Aláírásokat gyűjt a korengedményes nyugdíj megtartásáért, egy kedvezőbb rendszer kidolgozásáért több szakszervezet közösen – jelentette be Székely Tamás, a vegyipari érdekvédelem elnöke. A kedvezmény megtartása nem költségvetési kérdés, hiszen ebben a konstrukcióban a munkáltató előre kifizeti a nyugdíjbiztosítónak az érintettek későbbi járadékát. A lehetőséggel elsősorban a létszámcsökkentéskor élnek a cégek, hogy megmentsék a munkanélküliségtől a nyugdíj felé közeledő dolgozóikat. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.