Varga Mihály: Nem menekülnek a külföldi befektetők, a hisztéria elmúlik

A Moody’s elhamarkodta a leminősítést, nem vette figyelembe a Magyarországon elindult biztató folyamatokat – véli Varga Mihály és Matolcsy György is. A nemzetgazdasági miniszter megerősítette: tavasszal strukturális reformcsomagot jelentenek be.

– Egy ilyen értékelés soha nem jó. Akkor sem, ha a világgazdasági válság a hitelminősítők szerepét átértékelte – nyilatkozta lapunknak Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára annak kapcsán, hogy a Moody’s hitelminősítő hétfőn egyszerre két fokozattal minősítette vissza a magyar államkötvények besorolását: Baa1 kategóriából a Baa3 kategóriába, negatív kilátással. A besorolás egy fokkal áll a „bóvli” kategória felett. A Moody’s az államháztartásnak tulajdonított hoszszabb távú kockázatokkal és a forint külső sérülékenységével indokolta a rontást, és egyúttal további visszaminősítést is kilátásba helyezett.

Az első Orbán-kormány pénzügyminisztere úgy véli, szerencsésebb lett volna, ha a Moody’s egy folyamatot értékel. Talán akkor nem hamarkodta volna el a Magyarországgal kapcsolatos döntését – tette hozzá. Varga Mihály emlékeztetett, hogy az elmúlt hónapokban biztató folyamatok indultak el a magyar gazdaságban; a külkereskedelmi mérleg pozitívumokkal zár, idén ötmilliárd dollár fölötti eredménnyel. Ez az európai országok közül keveseknek adatik meg. Másrészt, a kormány elkötelezett az euró bevezetése mellett, ezért is döntött arról, hogy idén tartani akarja a 3,8 százalékos hiánycélt, 2011-ben pedig 3 százalék alatti lesz a hiány. Az inflációs célt illetően egyetértés van a kormány és az MNB között, azaz 2014-ig alacsony, 3-3,5 százalékos inflációs célt jelölt meg a jegybank is. Az államadósság mértéke pedig csökkenni fog, ilyen ország is kevés lesz Európában – mondta Varga Mihály. Arra, hogy a Moody’s vajon miért nem értékelte mindezt, Varga Mihály azt mondta: „egyszerűbb egy hitelminősítőnek az időnként felszínes sajtóforrásokra támaszkodni. Lehet, hogy a Moody’st inkább az a hisztéria befolyásolta, ami a magánynyugdíjpénztárak körül kialakult. Ezt annál is inkább mondhatom, mert a Fitch hiteminősítő viszont éppen hétfőn adott a Molnak kedvezőbb besorolást. Az indoklásba pedig beleírták, hogy csökkenő kockázatot jelent a magyar makrogazdasági kedvező kilátás. Kérdésünkre, számítanak-e arra, hogy a Moody’s leminősítése után a külföldi befektetők távoznak, VargaMihály azt mondta: megítélése szerint nem lesznek ilyen kedvezőtlen hatások. „Nem menekül itt senki. Legalábbis akinek esze van. A hisztéria el fog múlni. Hamarosan kiderül, hogy a Moody’s elhamarkodottan döntött”. Arra, hogy mikor derül ez ki, az államtitkár azt prognosztizálta: egyrészt a 2011-es költségvetésről meglesz december 23-án a végszavazás. Másrészt tavasszal lesznek olyan kormányzati döntések, melyek mindenképpen befolyásolják a hitelminősítő értékelését – utalt a volt pénzügyminiszter a kormány által tervezett szerkezeti reformokra.

– A Moody’s leminősítése nem jelentett meglepetést számunkra, de sajnálattal fogadtuk – jelentette ki tegnap a nemzetgazdasági miniszter az MTI-nek. Matolcsy György is úgy látja: a jelenlegi értékelés nem vette még figyelembe azt, hogyMagyarország 2010-ben az unió ötödik legalacsonyabb államháztartási deficitjével rendelkezik, és a jövő évi három százalék alatti hiány szintén az unió ötödik legalacsonyabb hiánya lesz. Jövőre – Svédország mellett – Magyarország lesz az egyetlen olyan uniós tagállam, ahol csökken az államadósság mértéke. A következő értékeléskor Matolcsy György szerint azt is érdemes lesz majd figyelembe venni, hogy Magyarországon a folyó fizetési mérleg rendszeresen többletet mutat, ami szintén jó hír. – Szükségesnek látjuk, hogy jövő tavaszszal egy strukturális reformcsomagot jelentsünk be, a Moody’s következő értékelésekor reményeink szerint már ezt is figyelembe veszi majd – mondta a miniszter. Orbán Viktor júliusban, az Új Széchenyi-terv bemutatóján azt mondta: lesz még egy-két leminősítés. „Ezek kétségkívül nem kellemes dolgok, de csak időleges zavarokat okoznak” – fogalmazott akkor a miniszterelnök.

A következő két hétben a parlamenti számvevőszéki és költségvetési, valamint a gazdasági bizottságban egy-egy albizottság felállítását kezdeményezi a Fidesz az államadósság növekményének a vizsgálatára, valamint az 1994 és 1998 közötti időszak magyar alumíniumipari privatizáció vizsgálatára. Ezt Rogán Antal, a gazdasági bizottság fideszes elnöke mondta a T. Házban tegnap napirend előtt. Rogán Antal arról beszélt, hogy az elmúlt nyolc év súlyos örökséget hagyott hátra. „A választók válaszra várnak, hogyan alakulhatott ki ez az örökség” – indokolta az albizottságok felállítását a politikus.

Szükségesnek tartotta emlékeztetni: 2010 májusában az államháztartás megközelítette a 20 ezer milliárd forintot, azaz az elmúlt nyolc évben közel két és félszeresére emelkedett. Cséfalvay Zoltán gazdasági államtitkár idézte Thomas Mann József és testvérei művének egyik megállapítását: „mélységes mély a múltnak kútja”. Ehhez az államtitkár azt tette hozzá: „nagyon hosszú az árnyéka annak a nyolc évnek”, ami az ország mögött van. És erősen befolyásolja, mit tehet meg a mostani kormány a gazdaságban. (Cs. I.)

Pokorni Zoltán, Varga Mihály és Lázár János a parlamentben. Nem aggódnak
Pokorni Zoltán, Varga Mihály és Lázár János a parlamentben. Nem aggódnak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.