Kelletik magukat

Az iskolapadból alig kikerült ifjakat és az alkalmazotti világból kirekesztett ötvenes hölgyeket együtt készítenek fel saját vállalkozásuk elindítására a ferencvárosi Poliházban.

Vén tyúk programot indított a ferencvárosi Poliház. A munkaerőpiacon egyre inkább „persona non gratának” minősülő diplomás, gyakorta idegen nyelveket beszélő, sokéves munkatapasztalattal rendelkező, de immáron negyvenes-ötvenes éveit taposó nők számára adnak muníciót egy új úton való elinduláshoz. Merthogy a régi már járhatatlan. Nehéz elfogadni, de így van.

A 45 év felettieket – különösen a nőket – praktikusan leírta a honi munkaerőpiac. Nemcsak a multik, hanem a magyar cégek is. A munka világából kiszorulók többségének esélye sincs az elhelyezkedésre. Ha dolgozni akarnak, akkor maguknak kell munkahelyet teremteni. Csakhogy az elmúlt évtizedeket alkalmazottként lehúzó asszonyok számára teljesen ismeretlen a vállalkozói közeg. Így különösen fontosak azok a készségek és segítségek, amelyek elsajátítását a Politechnikum Alapítvány biztosítja számukra. A vállalkozásösztönző tréningen először az üzleti cél megfogalmazásában segítenek,majd az alapvető könyvelői, adózási ismeretek átadása mellett számos üzletvezetési fogást is bemutatnak.

Néha még messzebbről kell kezdeni. A több éve elbocsátottaknak – legyen az férfi vagy nő – gyakortamég arra is nehéz rávenni magukat, hogy elinduljanak otthonról vagy a családjukon kívül mással is szót értsenek. Nekik segítenek a szociális tréning személyiségépítő, önismeretet segítő, az álláskeresés technikáját megismertető foglalkozásai.

A Poliház a szomszéd utcában működő Közgazdasági Politechnikum „unokája”. A rendszerváltás után egy évvel létrehozott alapítványi gimnázium és szakképző intézmény a kezdetektől fontosnak tartja, hogy az iskola kötelékéből kikerülő fi atalok képesek legyenek alkalmazkodni a változó gazdasági és társadalmi körülményekhez, s ha úgy adódik vállalkozóként is megállják a helyüket. Az indulás azonban megfelelő felkészültség mellett is nehéz lehet. Ezt felismerve az iskola 1996-ban életre hívta leányát a Budapesti Ifjúsági Vállalkozói Központot (Bivák), majd ennek szellemi bázisára alapozva három év múlva a régióban egyedinek számító nonprofit programot indított. A központ aktív eszközökkel segíti a mikrovállalkozói szektort. Legfőbb célcsoportjuk a 18–30 év közötti korosztály, de kiemelten foglalkoznak a munkanélküliekkel, kényszervállalkozókkal, a nőkkel és a kisebbségi fiatalokkal. A tréningprogramokban részt vevők számára 1999-ben nyitották meg a térség első ifjúsági inkubátorházát – a Poliházat – ahol igen kedvezményes bérletű irodákat biztosítanak a kezdő vállalkozóknak.

A Norvég Alaptól tavaly nyert 521 446 eurós támogatásból tovább bővíthették az épületet és a szolgáltatási palettát is. A tetőtér beépítésével újabb 234 négyzetmétert nyertek és további 3 programot akkreditáltak. A fentebb említett vállalkozói és szociális tréning program mellett sportedzőket is képeznek a Testnevelési Egyetem bevonásával. A tanfolyamokra ömlenek az emberek, hirdetniük sem kell. Eddig kétszázan végeztek a különféle tréningeken.

A ferencvárosi Poliház képzései segítenek alkalmazkodni a folyamosan változó világhoz
A ferencvárosi Poliház képzései segítenek alkalmazkodni a folyatamosan változó világhoz
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.