Röviden

USA: váratlanul nőtt a munkanélküliség

A várakozásokkal ellentétben 0,2 százalékponttal, 9,8 százalékra nőtt novemberben az amerikai munkanélküliségi ráta –közölte pénteken a munkaügyi tárca. A mutató április óta nem volt ilyen magas. A (nem mezőgazdasági) állások száma a múlt hónapban csak 39 ezerrel bővült, a várt 144 ezer helyett. A jegybank szerepét betöltő Federal Reserve a minap borús kilátásokat jelzett előre: szerinte 2011 végére is csak 9 százalékra esik vissza a ráta, 2012 végére – azaz az elnökválasztás idejére – pedig 8 százalékra. (Washingtoni tudósítónktól)

A GDP-nél több a svájci gazdagok vagyona

Az idén ismét gyarapodott Svájcban a leggazdagabbak vagyona, miután a tavalyi válságos évben érzékeny veszteségeket szenvedtek el. Az alpesi ország leggazdagabb lakója immáron az egymást követő kilencedik évben a svéd Ingvar Kamprad, az IKEA alapítója. A Bilanz gazdasági magazin beszámolója szerint a 300 leggazdagabb svájci vagyona 21 milliárd frankkal, azaz 16 milliárd euróval gyarapodott az idén, tavaly és tavalyelőtt összességében 80 milliárd frankkal lettek szegényebbek. Vagyonuk most becslések szerint 470 milliárd frankra tehető, miközben az ország hazai összterméke 300 milliárd frank körüli. (MTI)

Újra negatív minősítést kapott Görögország

Leminősítést valószínűsítő negatív kilátásra helyezte Görögország „BB plusz” hosszú lejáratú államadósságát a Standard & Poor’s. A nemzetközi hitelminősítő szerint három hónapon belül lehet hogy leminősíti Görögországot. Addigra világossá válik, hogy az EU pénzügyi vezetői által a közelmúltban elfogadott Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) hátrányosan érinti-e a magánbefektetőket vagy sem. (MTI)

Pénteken folytatódik a Szurgutnyeftyegaz pere

A Fővárosi Bíróság pénteki határozata értelmében jövő áprilisban folytatódik az a per, amelyben az orosz Szurgutnyeftyegaz, a Mol Nyrt. egyik tulajdonosa, a magyar olajipari cég idén áprilisban kelt igazgatósági határozatának hatályon kívül helyezését kéri. E határozatban tagadták meg a Mol részvénykönyvébe tulajdonosként való bejegyzését, s ezért a cég képviselői nem vehettek részt a Mol idei éves rendes közgyűlésén. Ez már a második e tárgyban indult per. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.