Légli Ottó az Év bortermelője

Légli Ottónak ítélték idén az Év bortermelője 2010 címet a Magyar Bor Akadémia ítészei. Ez a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés. Mint azt a szervezet hangsúlyozta, a díj nem egy bor kiváló minőségének az elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó kiváló minőségéért jár. A borász kiválasztásakor figyelembe veszik a hazai és külföldi sikereit is.

A díjért versengők közül a jelölés során az öt legtöbb szavazatot kapott borász közé Áts Károly (tokaji borvidék), Dúzsi Tamás (Szekszárdi borvidék), Gálné Dignisz Éva (Kunsági borvidék) és Vida Péter (Szekszárdi borvidék) került.

Az idén a tavalyinál legalább 800 ezer hektoliterrel kevesebb bor került a pincékbe Magyarországon a szüretet követően. Tavaly mintegy 3,3 millió hektoliter bor származott a szüretből, míg az idén várhatóan ez a mennyiség 2,0–2,5 millió hektoliter között mozog. A jelentős csökkenés okát Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára elsősorban a szélsőséges időjárással magyarázta. Emiatt igen változó a bor minősége még egyes borvidékeken belül is – tette hozzá. A borok árának emelkedését azonban a szakértők nem tartják valószínűnek.

Légli Ottó (Balatonboglár, jobbra) átveszi az elismerést
Légli Ottó (Balatonboglár, jobbra) átveszi az elismerést
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.