Időt vásárolt magának a kormány

Óriási kockázatot vállalt a kormány, ráadásul úgy,hogy az irányítás kikerült a kezéből, mert szinte minden a külgazdasági növekedésre van alapozva. De ha bejönnek a gazdaságpolitikai intézkedések, akkor, ahogy mindig, most is a győztesnek lesz igaza – jelentette ki Chikán Attila, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere a vállalkozók napjának tegnapi fórumán.

A Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) több vezetője és külső szakértők is górcső alá vették a kormány első fél évét azon az ünnepségen, amelyen kiosztották a szövetség által adományozott, Év vállalkozója díjakat. Az egykori gazdasági miniszter azt mondta, meglepetés volt, hogy az új Orbán-kormánynak nincs B terve. Ez akkor derült ki, amikor egyértelművé vált, hogy a növekedéséhez szükséges hiány növelésére nemet mondott az unió. A növekedési politikáról azonban nem mondtak le, és elvesznek onnan, ahonnan lehet. – Terveihez a kabinet a pénzbőséget különadókkal, illetve a válságadókkal, valamint a magánnyugdíjpénztárakkal már biztosította. Bár kérdéses, hogy a cél szentesíti-e az eszközt – vetette fel Chikán.

Palik Vera, a Forint Soft Kft. vezetője átveszi a díjat Demján Sándortól, a VOSZ elnökétől
Palik Vera, a Forint Soft Kft. vezetője átveszi a díjat Demján Sándortól, a VOSZ elnökétől

Hozzátette: mivel Orbánéknak még ezek ellenére is óriási a társadalmi támogatottságuk, lépniük kell, méghozzá mielőbb, mert az emberek saját helyzetük javulását várják. Bartha Ferenc, a VOSZ ellenőrző bizottságának elnöke úgy értékelte, hogy a megszerzett pénz révén 2-3 évnyi nyugodt időszakot biztosított magának a kormány további tervei megvalósításához. Ezalatt viszont be kell indítani az igazi növekedést, és a tartós stabilitást is meg kell teremteni. A kormányzat gazdaságpolitikai terveiről Bartha azt mondta: az elmúlt hat hónapban nyilvánvalóvá vált, hogy miért nem ismerhette meg az ország azt a választások előtt. Szerinte ha az intézkedésekről előzetesen vitáztak volna, akár más eredmény is kialakulhatott volna a választásokon.

A válságadók, illetve a különadók logikáját Nátrán Róbert, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára ismertette – aki Matolcsy Györgyöt helyettesítette. Mint mondja, onnan vettek el, ahonnan lehetett, és azt „arra fordítja a kormány, amire kell”. Vagyis a növekedés beindítására.

Chikán Attila leszögezte: a kormány most időt nyert, s ha bejönnek a tervei, melyek zöme váratlanul hozott intézkedéseken alapul, akkor pár év múlva senki sem fogja megkérdőjelezni a mai tetteit. „A győztesnek mindig igaza van.” Csakhogy a strukturális reformok és a gazdaságot támogató politikai attitűd nélkül mindez nem valósulhat meg. Utóbbi egyelőre hiányzik – utalt rá Chikán, hozzátéve, hogy a kormányból már szinte teljesen eltűnnek a közgazdászok, akikhez érthetetlen bizalmatlansággal viszonyul a kabinet.

A kkv-k támogatását is kinyilvánította már valamennyi kormány, az érintetteknek azonban most is bízniuk kell a jövőben. – A foglalkoztatás növelése nem lehet öncélú, mert az önmagában nem a növekedés alapja. Volt már az országban jóval nagyobb arányú foglalkoztatottság kisebb hatékonysággal – tette hozzá a volt miniszter. Szerinte a munkahelyteremtéshez export kell, melynek ösztönzése kormányzati feladat is.

– Egyszer már nekünk is lehet szerencsénk – mondta Chikán, nem titkolva, ő bizakodó. A kormány kommunikációját Bartha bírálta, mondván, megfelelő tájékoztatás nélkül az intézkedéseknek általában rosszabb a visszhangja, mint a lényege. Csicsáky Péter, aVOSZ soros elnöke, aki egyébként az Év bankára lett idén, azt hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaságnak még az uniós átlagnál is gyorsabban kell nőnie. Csakhogy a jövő év nagy kérdése: az áhított növekedéshez hozzájárul-e a kormány azzal, hogy hozzányúl a nagy rendszerekhez.

Demján Sándor, aVOSZ ügyvezető elnöke szerint szakítani kell végre a dzsentri szemlélettel, amely lenézi a kétkezi munkát. – Az elmúlt évtized gazdaságpolitikájának tükrében kész csoda, hogy még ennyi kisvállalkozás működik és viszi a vállán az országot – mondta. Az elnök szerint többlettermelésre van szükségünk, mert eddig ingyen vacsoráztunk hitelből, amit most az ebédből kell viszszafizetni.

– Magyarország most magára van hagyva, s meg kell védenie saját érdekeit és vállalkozóit – mondta Demján Sándor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.