A termés harmada elveszett a kertészetekben

A mezőgazdasági termelők értékesítő szövetkezetei (tész) az idei 900 millió forintos támogatás után jövőre 1,4 milliárd forintra számíthatnak.

Emellett az Új Széchenyi-terv mintegy húszmilliárd forintos forrásából is részesülhetnek – jelentették be a FruitVeb Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács tegnapi tisztújító küldöttgyűlésén.

Mártonffy Béla, a FruitVeB leköszönő ügyvezető igazgatója a Népszabadságnak elmondta, hogy a zöldség-gyümölcs ágazat átlagosan mintegy 30 százalékos veszteséget szenvedett el az idén, elsősorban az időjárási körülmények miatt. A legnagyobb károk a szabadföldi zöldségtermelést érték. Emlékeztetett arra, hogy a zöldségtermelés tízéves kitekintésben évi átlag 1325,5 ezer tonna. Ehhez képest tavaly 1158,8 ezer tonna termett, idén pedig 775,8 ezer tonnával számolnak a szakértők. A kisebb termés miatt magasabb árak sem kompenzálták a veszteséget, idén várhatóan csak 160 milliárd forint lesz a bevétel, míg tavaly 200 milliárd volt. Az ügyvezető, akit a tisztújítás során a szervezet elnökévé választottak, elmondta azt is, hogy a feketegazdaság visszaszorítása érdekében fontos lenne az úgynevezett kereskedői regisztráció bevezetése.

Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára beszámolt arról, hogy a tárca javaslatot dolgozott ki az alapvető élelmiszerek áfájának öt százalékra csökkentésére annak érdekében, hogy a mezőgazdaság kedvezőbb helyzetbe kerülhessen, ám ezt a költségvetés mostani helyzetében nem lehetett megvalósítani.

A FruitVeB új ügyvezető igazgatójává Fodor Zoltánt választották, a szakmaközi szervezet és terméktanács társelnöke lett Bittsánszky János és Szabó Zoltán. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.