Jövő nyártól tűnik el az üdülési csekk

– A Széchenyi-pihenőkártyát 2012-re ígérte, de már a 2011-es főszezonra be akarja vezetni a kabinet – jelentette be Horváth Endre, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára. A Népszabadság kérdésére a szakember elmondta, hogy az üdülési csekkeket fokozatosan felváltó, várhatóan plasztik formájú Széchenyi-pihenőkártya elektronikus lesz, a feltöltőkártyákhoz hasonló elven működhet, a részleteken azonban még dolgoznak.

Napokon belül elkészül az a kormányrendelet-tervezet, amely a kártyával igénybe vehető szolgáltatások TEÁOR-számát sorolja fel. A szándék az, hogy bővüljön a szolgáltatások köre, hiszen a kártyától 30-34 százalékos keresletemelkedést vár már az első évben a belföldi turizmusban a kormány.

Az érvényes, vagyis a kártya bevezetéséig megvásárolt üdülési csekkek folyamatosan futnak ki a rendszerből. Az azokat felváltó Széchenyi-pihenőkártyáról annyit már biztosan lehet tudni, hogy 16 százalék adó terheli majd évi 300 ezer forintos keretig – ellentétben az üdülési csekkel, amin összességében 25 százalék az adó- és járulékteher. (A kép persze akkor teljes, ha figyelembe vesszük, hogy a 16 százalék adót az adóalap, vagyis a munkavállaló bevételének 1,19-szerese után kell fizetnie a munkaadónak). A csekkek után a szolgáltatóktól most hatszázalékos jutalékot vonnak le, aminek egy része szociális célokra megy: abból finanszírozzák a pályázaton meghirdetett kedvezményes csekkeket. A pihenőkártyát csak 1,5 százalékos kezelési költség terheli, miközben még nem eldöntött, hogy a szociálisan rászorulók számára mennyi és honnan jut üdültetésre.

A szállásadók, illetve a Magyar Szállodaszövetség által régóta szorgalmazott szálláshelyi áfacsökkentésre viszont nincs lehetőség – tudtuk meg. Vagyis a 18 százalékos kulcs nem faragható lejjebb a közeljövőben. Ez a szállodásoknak igen rossz hír, mivel a szolid, mintegy kétszázalékos turisztikai bevételnövekedés még korántsem fedezi a még mindig csak alig fél házzal működő egységek működtetését. Ráadásul a bevételek fele nem a szállásdíjból, hanem a vendégek egyéb költéseiből származik.

Horváth Endre kifejtette: a kártya egyértelmű előnye lesz, hogy bármilyen összeg levonható róla, az üdülési csekkel ellentétben nem kell kerekíteni, és nem csak bizonyos címletekben költhető el. Az államtitkár a pihenőkártyáról további részleteket nem közölt, mivel a rendszer még képlékeny, a részletek kormánydöntésre várnak. Arra a kérdésünkre sem kaptunk választ, hogy az egészségpénztári befizetésekhez kapcsolódó adókedvezményt eltörli-e a kormány, vagy az öngondoskodás gyakorlatának szorgalmazása jegyében hosszú távon sem nyúlnak hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.