Putyin élesen bírálta Magyarországot

Bírálta Magyarországot Vlagyimir Putyin orosz kormányfő Németországban amiatt, mert az orosz Szurgutnyeftyegaz tavaly óta nem élhet 21 százalékos Mol-tulajdonosi jogaival.

„Legnagyobb kőolajtermelő magánvállalatunk, a Szurgutnyeftyegaz megvette a magyar Mol 20 százalékát. Mindent elkövetnek, hogy képviselőit kiszorítsák, ne engedjék be őket a társaság vezető testületeibe. Ez megszeg minden törvényt és szabályt” – jelentette ki az orosz Interfax hírügynökség és az MTI szerint Vlagyimir Putyin orosz kormányfő tegnap német vállalatvezetőkkel tartott berlini találkozóján. Putyin szavait árnyalja, hogy a magyar bíróság épp a napokban nevezte jogszerűnek, ha a Mol hatósági engedélyek híján nem jegyzi be a Szurgutnyeftyegazt. Az orosz olajcég számára alighanem a nemzetközi fórumok maradnak. Putyin szavai ugyanakkor azokat a hazai félelmeket erősítik, hogy a Kreml-közeli Szurgutnyeftyegaz igenis részt kér magának a Mol vezetéséből.

Ezzel egyidejűleg Igor Szecsin energetikáért felelős orosz miniszterelnök-helyettes Moszkvában azt mondta: „Abban állapodtunk meg Magyarországgal, hogy a fennálló európai szabályozás alapján együttműködünk, tekintettel arra, hogy a vállalt kötelezettségeknek megfelelően meg kell védeni a befektetőket”.

A Szurgutnyeftyegaz tavaly vásárolta meg az osztrák OMV-től a Mol 21 százalékos részesedését. Utóbbi mindenkori külföldi tulajdonosa látványosan elhatárolódik a jelenlegi Molvezetés diktálta feltételektől, ami nemcsak a cégek, hanem a kormányok szintjén is feszültségeket okoz. Az OMV vezérigazgatója az üggyel kapcsolatos tőzsdei műveletei miatt lassan a börtön gondolatával barátkozhat. A magyar kormány színezettől függetlenül mind az OMV, mind a Szurgutnyeftyegaz törekvéseinek ellenáll.

Budapestnek olyannyira fontos a Mol ötödével kapcsolatos vita rendezése, hogy akár a vásárlást is elképzelhetőnek tartja. Ugyanakkor ez a lépés kérdéses lenne a jelenlegi feszített pénzügyi helyzetben. Forrást jelenthetnének a magánnyugdíjpénztári vagyonok, de furcsán adná ki magát, ha ebből Mol-részvényeket vennének. Így ugyanis a „tőzsdei spekulációk” vádjával elvont százmilliárdokat az Orbán-kabinet tőzsdei spekulációtól nehezen megkülönböztethető ügyletekre használná fel.

Sajátos az Orbán- és a Putyin-kabinet üggyel kapcsolatos kommunikációja is. A magyar–orosz kérdések rendezésével megbízott Fellegi Tamás miniszter számos kétoldalú tárgyalást folytatott, de a derűlátó nyilatkozatok ellenére érdemi előrelépés nincs.

Fellegi Tamás szerdaimoszkvai látogatását megelőzően úgy fogalmazott: a magyar kormány nem érdekelt abban, hogy a Molnak „meghatározó” külföldi tulajdonosa legyen. Utána viszont az ügyről csak annyit tettek közzé: áttekintették a tulajdoni hányad sorsát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.