Esik a tőzsde, gyengül a forint

A csütörtökihez hasonlóan rossz napja volt tegnap a magyar tőzsdének, de nem szerepelt jobban a forint sem. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 2,81 százalékos csökkenéssel 20 763 ponton zárt pénteken, de napközben járt ennél nagyobb mélységekben is: a gödör alján ezerpontos, 4,6 százalékos mínuszban volt a mutató. Ahogyan egy nappal korábban, úgy tegnap is az esést a kormány nyugdíjpénztárakkal kapcsolatos tervei váltották ki.

A befektetők egy része elkezdte leépíteni pozícióit arra a hírre, hogy a magán-nyugdíjpénztári vagyon eszközeit a piacon értékesítik. Nyári Zsolt, a KBC Securities üzletkötője az MTI-nek elmondta: a nagy forgalom melletti esés arra figyelmeztet, hogy a nagy, alapvetően külföldi befektetők is az eladás mellett döntöttek. A kereskedő szerint a BUX ezzel elvesztette az egész évi emelkedését, és jó esély van rá, hogy ezt az évet negatívban zárja.

Míg a tőzsdét a nyugdíjtervek nyomták le, addig a forint árfolyama nemzetközi hatásokra gyengül napok óta. Amagyar fizetőszeköz a régió többi devizájával együtt az ír és a portugál fi zetési problémák következtében esik. Az euró egész nap 280 forint közelében mozgott, ami háromforintos gyengülést jelent az egy nappal korábbi szinthez képest. A befektetői bizalom romlása miatt az állampapírok hozama is tovább nőtt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.