Egy kicsivel többen dolgoznak

Minimális volt a mozgás a munkaerőpiacon az augusztus és október közötti időszakban: a foglalkoztatottak száma a 15–64 éves korosztályban 1600 fővel 3,792 millióra nőtt, míg az állástalanok tábora kétszáz fővel karcsúsodott. Utóbbiak jelenleg 465,2 ezren vannak, ez 10,9 százalékos, azaz változatlan munkanélküli-rátának felel meg.

Az egy évvel ezelőttihez képest 0,4 százalékponttal, 26 ezer fővel nőtt a munkanélküliségi ráta. Az egymillió új munkahely teremtését hirdető kampányszlogenben megfogalmazottakat tehát egyelőre nem igazolják vissza a Központi Statisztikai Hivatal adatai. Semmilyen markáns elmozdulás nem érzékelhető, sőt a kormányváltás óta a munkanélküliek száma 1800 fővel még gyarapodott is.

Elemzők ugyanakkor ebből nem vonnak le messzemenő következtetéseket, úgy vélik: a harmadik negyedévben tapasztalt, éves szinten 1,6 százalékra rúgó gazdasági növekedés munkaerő-piaci hatásai csak némi csúszással jelennek meg a statisztikában. Igaz, ezen számottevően ronthat, hogy az idénymunkások télire pénzkereseti lehetőség nélkül maradnak, hiszen sem a mezőgazdaság, sem az idegenforgalom nem tudja foglalkoztatni őket, leszámítva a karácsonyi kereskedelmi szezon alkalmi kisegítőit.

A munkanélküliség a 11 százalék körüli szintről nagyon keservesen tud majd lejjebb menni, mivel az alacsony hazai fogyasztás nem ösztönzi a vállalkozásokat a létszám radikális bővítésére. Az elemzők egyelőre óvatosan fogalmaznak a várakozásokat illetően, Lőke András az MKB Bank részéről az év végére 11,3 százalékos, Török Zoltán a Raiffeisen részéről pedig 10,7 százalékos munkanélküliségi rátát valószínűsít.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.