Szakszervezeti nem a mentőakcióra

Az MSZOSZ elnöke ámokfutásnak nevezte a kormány „nyugdíjreformját”. A Liga sem támogatja ebben a formában a kormány terveit, és arra kéri a minisztert, hogy javaslatait érdemben tárgyalja meg az érdekképviseletekkel, s hagyjon kellő időt az egyeztetésekre és tájékoztatásra.

A VDSZ vegyipari szakszervezet pedig rendkívüli egyeztetésre hívja a szakszervezeteket, hogy közös akciótervet dolgozzanak ki a kormány magánnyugdíjpénztárak elleni intézkedéseinek lefékezésére. Székely Tamás, a VDSZ elnöke akár nemzetközi segítséget is kér – a szerinte – az emberi méltóságot, az önrendelkezési és alkotmányos jogot sértő, törvényesített magatartás megakadályozásához.

A Liga közölte: bár 1998 óta következetesen nem támogatta a magán-nyugdíjpénztári rendszer bevezetését, és azóta is folyamatosan szorgalmazta az önkéntes visszalépés lehetőségének megteremtését, Matolcsy György tervezetét elutasítja, mert ezzel az eddig is erősen foltozottnyugdíjrendszerben tovább csökkent a biztosítottak bizalma. – Az egyeztetéseket megint elkerülő, sok millió munkavállalót érintő törvényalkotás következtében olyan javaslatokkal állt elő a kormány, amelyek megszüntetik a társadalombiztosítás társadalmi kockázatközösségét, önkéntes döntés helyett zsarolással bírják rá az embereket a választásra, ráadásul nem a visszalépésről nyilatkoztatnak, hanem a közösségből való kilépésről – írta a Liga.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.