Nyugdíjtervek: ez pisztoly a fejhez

Uniós ombudsmannal vizsgáltatnák ki a kormány nyugdíjjal kapcsolatos intézkedéseit a magánnyugdíjpénztárak. A kasszákat képviselő szervezet szerint a tagok nem dönthetnek szabadon arról, mennek vagy maradnak.

– Maga szerint szabad úgy a döntés, ha az ember fejéhez pisztolyt tartanak? – kérdezett vissza Bába Julianna, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke egy újságírói kérdésre azon a sajtótájékoztatón, amelyet Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel történt egyeztetés után tartottak. A tárgyaláson a kabinet nyugdíjrendszerrel és nyugdíjpénztárakkal kapcsolatos elképzelései szerepeltek. A tervek szerint aki a (korábbi) kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszerben marad, s erről nyilatkozik, az a jövőben a munkaadója által befizetett 24 százalékos nyugdíjjárulék utáni összegből, azaz a 70 százalékot kitevő szolidaritási nyugdíjból már nem részesedik, csak az önmaga, azaz a munkavállalók által fizetendő 10 százalékos járulék lesz a számláján.

Bába Julianna szerint a miniszter különösebb együttműködést nem tanúsított az egyeztetés során, a jövővel kapcsolatban csak homályos elképzeléseket hallottak, s semmire sem tett ígéretet. Ezért a Stabilitás minden hazai és uniós jogorvoslati lehetőséget kihasznál, mert továbbra is úgy gondolják, a kormány elképzelései sértik az alkotmányos alapelveket. Ha ez így megvalósul, akkor az egyébként maradni szándékozó pénztártagok akaratuk ellenére, cselekvési autonómiájukat feladva kénytelenek lesznek visszalépni a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe. Hozzátette: még nem lépett hatályba a törvény, így bíznak a parlamenti többség és a köztársasági elnök bölcs belátásában, abban, hogy nem szavazzák meg vagy nem írja alá a módosításokat.

Kiemelte azt is, hogy a szabad választás elve csak úgy lenne valós alternatíva, ha a 24 százalékos levont járulék is az önkéntes nyugdíjpénztárhoz kerülne, nem csupán a 10 százalékos rész. A tagok döntésével kapcsolatban megjegyezte: várni kell, amíg lehet, hiszen még a törvény sincs meg, s ezek eddig „a jelenlegi állapotban” csak elképzelések.

Most már rég többről van szó,mint egyszerűen arról, hogy mi lesz a nyugdíjpénztárakkal, s mi lesz a nyugdíjrendszerrel, itt már az a kérdés, hogy a kormány bármit megtehet-e, amit akar – jelentette ki a kialakult helyzettel kapcsolatban. A szervezet egyébként petícióval fordul az Európai Parlamenthez, amelyben kérik, hogy hárommillió magyar pénztártag alkotmányos jogainak megsértése miatt jelöljenek ki uniós ombudsmant a magyar kormány nyugdíjintézkedéseinek kivizsgálására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.