Végük a pénztáraknak

Minden kétséget eloszlatott a magán-nyugdíjpénztári rendszer jövőjét illetően tegnap a kormány: olyan intézkedéseket jelentett be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, amelyek a második pillér felszámolásához vezetnek.

Bár a szavak szintjén továbbra is szabadon választhat a pénztártag, hogy visszaviszi pénzét az állami kasszába vagy a pénztárnál hagyja a megtakarításait, borítékolható, hogy csak néhányan maradnak a vegyes rendszerben – ők is csak azért, hogy ezzel demonstrálják nemtetszésüket a kormánnyal szemben. A többiek viszont nem fogják kockára tenni nyugdíjukat. A kormány ugyanis arra készül, hogy a járandóság állami részét csak azok számára biztosítja a továbbiakban, akik minden vagyonukat átteszik az állami kasszába. Annak, aki ennek ellenére pénztártag marad, azzal kell számolnia, hogy csak a második pillérbe befolyó járulékrészét veszik majd figyelembe a nyugdíja megállapításakor.

Sok idő nincs a döntés meghozatalára, aki 2011. január végéig nem nyilatkozik, hogy maradna a pénztárában, automatikusan visszakerül az állami társadalombiztosításba. A hatályos, már Matolcsyék alatt elfogadott pár hetes törvény még 2011 végéig nyitotta meg a visszalépés lehetőségét.Amagánnyugdíjpénztárakat halálra ítélő kormánydöntésről lesújtó értékelések születtek tegnap. Lapunknak nyilatkozó alkotmányjogászok a kormány keze alá dolgozók hiányos jogi ismereteinek tudják be, hogy ilyen javaslat egyáltalán megszülethetett. Kolláth György szerint nincs olyan alkotmányossági alapelv, amire ilyen intézkedést alapozni lehetne.

 

 

Matolcsy György bejelenti a nyugdíjrendszer államosítását
Matolcsy György bejelenti a nyugdíjrendszer államosítását
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.