Szerény virágbajnok

Munkájáról szinte szégyenlősen beszél, ám tervei nagyra törőek. Mezőffy Tamás ifjúsági Európa-bajnok, többszörös magyar bajnok virágkötő most a felnőttek Európa kupáját is meg szeretné szerezni.

A dobogó a legfőbb cél, de már az első ötbe való bejutással is felülmúlná elődeit. Mezőffy Tamás munkáit elnézve talán érthető is, hogy miért nyilatkozik szűkszavúan a szürke, gyakorlatias részletekről: ezek nem futószalagról lekerült tömegcikkek, hanem színes fantáziavilágról árulkodó mesterművek, egy igazi művész beszédes alkotásai. A látvány mindent elárul.

Bár csokraiban zöldségek, gyümölcsök, üvegek, agancsok, sőt még lámpaburák is előfordulnak, Mezőffy Tamás egyikhez sem ragaszkodik különösképpen, nincs kedvenc anyaga, hisz épp az a lényeg, hogy újra és újra más, szokatlan kombinációkat ötöljön ki. A belvárosi Viola Violetta virágüzletben, ahol hét éve dolgozik, már karácsonyra készülnek. A boltocska ünnepi „öltözetének” egy jelentős része Tamás keze munkáját dicséri, és el is árulja, hogy ez az egyik kedvenc időszaka. Az alapvetően rusztikus koszorúk és fadíszek között meghökkentő, de korán sem bántó részletek fedezhetők fel, hogy csak egyet említsünk: a fenyőfán, az üveggömbök között megbújva csillámmal futtatott tehenek lógnak teljes összhangban a környezetükkel. Szokatlan, de tetszetős. Mégis felmerül a kérdés, hogy mennyire nyitott erre a hazai vásárlóközönség? „A nagyközönség nem igazán, de ide állandó vevőkör jár, köztük külföldiek és rendezvényszervezők, akik ezt keresik.” Tamás egyébként nem szereti, ha azt firtatják, férfi ként miért ezt a közvélemény által nőiesnek felcímkézett szakmát választotta. „A szakácsok és a fodrászok közt is a férfiak a legjobbak” – mondja. Ezzel egyetértünk vagy sem, az mindenesetre Tamás véleményét erősíti, hogy az elmúlt években, zsinórban négy magyar fiú hozta el az Európai Virágkötők Egyesülete által kétévenként megrendezett Eurofl eurs, ifjúsági Európa kupát, amit 2006-ban éppen ő nyert meg. Az idei nyertest, Kiss Attilát pedig Tamás segítette a felkészülésben.

A Magyar Gyula Kertészeti Szakközépiskola egykori diákjának tehetségére már korán felfigyeltek, így juthatott ki 2001-ben, a Leonardo da Vinci mobilitási program keretén belül Finnországba. A gyakornoki program négy hetében Mäntsälä College iskolában tanulhatott, és kipróbálhatta magát egy virágüzletben, Helsinkiben. „Ez egy hatalmas lehetőség, amit csak a legjobbaknak ajánlanak fel, ezért mindenképpen ki kell használni!” – mondta Tamás a programról. Az északi virágkötészeti stílus, amivel ekkor ismerkedett meg, a mai napig megjelenik Mezőffy Tamás munkáiban. „Nehéz megfogalmazni, hogy milyen is a skandináv stílus, de ránézésre meg lehet állapítani a különbségeket. A finnek sokkal több természetes anyagot használnak, például mohát és zuzmót, és ezeket meg is hagyják eredeti szépségükben.”

Mezőffy Tamás a szokatlan látványra esküszik
Mezőffy Tamás a szokatlan látványra esküszik
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.