Jövő héten Moszkvában tárgyal Orbán Viktor

Ismét felcsillant a remény, hogy a kormány csomagban meg tud egyezni az orosz vezetéssel bizonyos fontos energetikai kérdésekről és a Malév ügyéről. Legalábbis erre utal, hogy Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter meglehetősen optimistán nyilatkozott az MTI tudósítójának tegnap délutáni moszkvai tárgyalása után.

Fellegi, mint a magyar–orosz gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztos, partnereivel megállapította: a két ország közötti nyitott kérdések közül – várhatóan többen is – döntés születik a jövő héten, amikor Orbán Viktor tárgyal majd Moszkvában a legfelsőbb vezetőkkel.

Fellegi szerint azokban a kérdésekben, amelyekben nem születik majd megállapodás, akkor szabják majd meg a felek a további irányt. A legfontosabb kérdéseket persze nem lehet különválasztani: a szakértők szerint a kormányoknak nincs más módja, minthogy csomagban állapodjon meg ezekről.

A miniszter Igor Szecsin, energetikai kérdésekben illetékes miniszterelnök-helyettessel és Viktor Zubkov kormányfőhelyettessel, a Magyar–Orosz Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság orosz társelnökével is tárgyalt, ez alapján pedig feltételezhető, hogy a 2014 utáni gázszállításokról, a Szurgutnyeftyegaz MOL-részvényeiről és a Malévről juthattak közös nevezőre.

Megállapodtak abban is, hogy 2011 év első negyedében Oroszországban tanácskozik a Magyar-Orosz Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság.

A megvitatott területek között Fellegi Tamás az energetika, a közlekedés és a mezőgazdaság kérdéseit konkrétan is megemlítette. Az energetikai tematikából kiemelte az atomenergetikát, Szurgutnyeftyegaz tulajdonában lévő 21,2 százalékos Mol Nyrt. részvénycsomag, a hosszú távú energiaszállítás, a gáztározók és az olajipari együttműködés kérdéskörét.

A közlekedés területéről a Malévval kapcsolatos kérdéseket emelte ki, de konkrétumokba nem bocsátkozott. Fellegi Tamás még szerdán elutazott Moszkvából.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.