Nyugdíj: csak a visszatérők nyernek

A kormány döntése értelmében a jövőben nem számíthat járandóságra az állami nyugdíjalapból, aki jövő január után is megtartja tagságát valamelyik magánnyugdíjpénztárban. Aki viszont visszatér, az csak nyerhet: lesz egyéni számla, örökölhetővé válik a megtakarítás és az esetleg elmaradt magán-nyugdíjpénztári reálhozamot is megtérítik – ígérik.

Nyugdíjmentő csomagot fogadott el tegnapi ülésén a kormány, idézzük: „a jelenlegi nyugdíjasok, az eljövendő nyugdíjasok és a magán-nyugdíjpénztári tagok nyugdíjának megmentése érdekében”. – Ezzel mindenki jól jár – hangoztatta az ülést követően Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.

A kormány az alapelvek között határozta meg, hogy egyensúlyban kell lennie az állami nyugdíjkasszának. A tárcavezető megengedhetetlennek nevezte, hogy „900 milliárdos lyuk tátong”, mert az állam által folyósított évi közel háromezermilliárd forint nyugdíj 30 százalékára nincs fedezet a nyugdíjkasszában. Második alapelvként fogalmazta meg, hogy a nyugdíjbefi zetést csak nyugdíjkiadásra lehet fordítani. Végül kifejtette, hogy elválik a munkaadó által befizetett 24 százalékos nyugdíjjárulék, illetve a munkavállalók által fizetett 10 százalék. Azzal zárta beszéde első felét, hogy mindenki szabadon eldöntheti: szolidaritási közösséget vállal az állami nyugdíjrendszerben lévőkkel, és visszalép, vagy a különálló magánnyugdíjrendszert választja.

A menetrend Matolcsy György elmondása szerint a következő lesz: a törvények parlamenti vitája reményeik szerint december 15-én lezárul, ezt követően 45 nap áll a közel hárommillió, „immár nem kötelező” magán-nyugdíjpénztári tag rendelkezésére, hogy legkésőbb 2011. január 31-ig eldöntse, marad-e a 18 magánnyugdíjpénztár valamelyikénél, vagy visszalép az állami rendszerbe. – Ha úgy döntenek, hogy nem maradnak a magánnyugdíjpénztáraknál – amit a miniszter „logikus döntésnek” tart –, akkor 2011. február elsejétől „viszszaáramlik az összes korábbi befizetésük” az állami rendszerbe.

Aki visszatér, az magával hozza a számlát is, azaz esetükben az állam által létrehozott egyéni számlára kerül a magánnyugdíjpénztáraknál felhalmozott vagyon. Ezt a számlát a házastársmegörökölheti. Ha a visszatérőknek az elmúlt években az infláció feletti hozamuk volt a magán-nyugdíjpénztári számlájukon, a többletet készpénzben felvehetik vagy önkéntes pénztári számlán helyezhetik el.

– Az így felgyülemlett összeg 80-120 milliárd forint lehet – mondta a miniszter. (Ugyanez a szabály vonatkozna azokra is, akiknek a munkaadója 8 százaléknál többet utalt át a magánnyugdíjpénztárba, ők a 8 százalékon felüli összeget is felvehetik vagy önkéntes pénztári számlán helyezhetik el.) Azon pénztári tagok pedig, akiknek a hozama elmaradt az infl ációtól, számlájukon az infláció mértékéig jóváírást kapnak.

– Aki január 31-ig visszatér, az csak nyerhet – biztatott a visszalépésre Matolcsy György. – Annak viszont, ha valaki nem lép vissza, „súlyos” következményei lesznek – tette hozzá. Aki az immár nem kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszerben marad – erről legkésőbb január 31-ig nyilatkozni kell –, a jövőben már nem számolhat a munkaadó által a bér után befi zetett 24 százalékos nyugdíjjárulékkal, azaz a 70 százalékot kitevő szolidaritási nyugdíjjogosultsággal. Csak az önmaga, azaz a munkavállalók által fizetendő 10 százalékos járulék lesz a számláján, amit figyelembe vesznek majd a nyugdíj megállapításakor. (Ezenkívül persze a számláján jóváírják annak a 14 hónapnak a járulékát is, amelyet 2010. novembertől 2011. decemberig nem utal át a magánnyugdíjpénztárba a költségvetés.) – Aki a magánnyugdíjpénztárban marad, az kiszerződik az állami nyugdíjrendszerből – hangzott a miniszteri indoklás.

Matolcsy György arról is beszámolt, hogy egy a nyugdíjreformot és az államadósság csökkentését szolgáló alapba kerül a magán-nyugdíjpénztári tagok által visszahozott pénz.

A magánnyugdíjpénztárak helyzetét súlyosbító döntés, hogy 2012 januárjától költségként a vagyon 0,9 százalékát számolhatják el, vagyonkezelési díjként pedig a kezelt vagyon 0,2 százalékát, ahogy a nyugat-európai önkéntes pénztáraknál szokásos.

Dokumentumgyűjtő doboz – Már csak irodák kiürítésére jó
Dokumentumgyűjtő doboz – Már csak irodák kiürítésére jó
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.