Tiszteletdíj nincs!

Lapunknak kormányzati források azt mondták: már dolgoznak a Fidesz-frakció jogi szakértői azon, hogy a „gyors üzemmenet” érdekében Varga József módosító indítványához benyújtsanak egy olyan, vélhetően kapcsolódó módosító javaslatot, amely az új Költségvetési Tanács felállításáról szól.

E szerint valóban háromfős lenne a testület, és nem lenne hivatala. – A kormány elé ma három opció kerül a jogosítványokra vonatkozóan: a Költségvetési Tanácsnak előzetes véleményezési joga legyen; adjanak-e inkább „árumegállító” jogot, azaz ha a tanács nem találná megalapozottnak a büdzsé tervezetét, visszaküldhetné átdolgozásra a miniszterelnöknek, illetve a költségvetés tervezetét akár meg is vétózhatná. A harmadik eshetőség, hogy a tanácsnak utólagos véleményezési joga lenne a költségvetésről, és ennek a véleménynek a fényében a kormánynak később korrigálni kellene valamilyen formában a büdzsé tanács által megjelölt paszszusait – mondta lapunknak a Fidesz egyik szakpolitikusa.

Varga Mihály volt pénzügyminiszter, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár a honlapján a Költségvetési Tanácsról azt írja: „ami a személyes véleményem illeti, visszatérhetünk a Fidesz alapjavaslatához. Szűk testület, három taggal, jegybankelnök, számvevőszék elnöke, valamint a köztársasági elnök által delegált tag. Ehhez maximum egy szűk titkárság kapcsolódna, mivel mindegyik tagnak van saját független apparátusa. (A köztársasági elnök delegáltja valószínű elismert szakember, egyetemi tanár lehet, akinél ez szintén megvan.)

- Én szívesen kiegészíteném a jogosítványokat a visszaküldés jogával, vagyis ha a KT rossznak ítéli a költségvetési tervezetet, egy alkalommal a kormánynak visszaküldheti átdolgozásra. Tiszteletdíj nincs” – írja az államtitkár.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.