Kikötött a Sziget Fesztiválon az Econet

Az Econet.hu Nyrt.-ben készpénzbefizetéssel emel tőkét Nobilis Kristóf és Héjja Róbert magyar befektető, a pénzből a cég 26 százalékról 51 százalékra növeli részesedését a Gerendai Károly érdekeltségeként számon tartott Sziget Kft.-ben.

Kisebb döccenők után végül mégiscsak az Econet.hu Nyrt. szerezheti meg a könnyűzenei fesztiváljairól ismert Sziget Kft. többségét. Legalábbis a tőzsdén jegyzett társaság hétfői közleménye arról tanúskodik, hogy két hazai befektető – Nobilis Kristóf és Héjja Róbert – megjelenésével elhárultak az ígért kivásárlás anyagi akadályai. A kft. tulajdonosai –a rendezvényeket megszervező Gerendai Károly és Takács Gábor – egy bonyolult szerződéses rendszerben vállalták a cég fokozatos értékesítését az Econet.hu számára. Ennek első lépéseként a társaság két éve 26 százalékos tulajdonrészt kapott a Sziget Kft.-ben Econet. hu-részvényekért cserébe. A mostani lépés azért húzódott, mert Gerendai Károly és befektetőtársai a továbbiakban kizárólagos készpénzfizetést kötöttek ki. A szükséges több mint egymilliárdot viszont a vállalat az október közepi határidőre sem tudta előteremteni. Ezt követően a médiatársaság erőteljes befektetőkeresésbe kezdett: felmerültek kül- és belföldi jelöltek is. Gerendai Károly lapunknak akkor úgy nyilatkozott, hogy az új befektető kiválasztásához az ő hozzájárulásuk is szükséges.

A hétfőn közölt megoldás szerint az Econet.hu – mondhatjuk, szokása szerint – új részvényeket bocsát ki. Ezeket pedig két ismert magyar magánbefektető, Nobilis Kristóf és Héjja Róbert jegyzi le, a közlemény szerint 1,2–2,2 milliárd forint befizetésével. A pénzből a november végi, utolsónak mondott határidőig mintegy másfél milliárd forintot kell kifi zetniük Gerendai Károlynak és társainak. Ezzel a szerződés értelmében 26-ról 51 százalékra növelik részesedésüket a fesztiválszervezőben. A szerződés szerint további milliárdos lépésekkel az Econet.hu tulajdonrésze végül 2013-ig 76 százalékig emelkedhetne.

Nobilis Kristóf előkelő helyen szerepel a leggazdagabbaknak tartott magyar vállalkozók listáin is. A pénzügyi szférából kinőve ma már szinte „mindenevő”, de az ingatlan és a média – többek között a portfolio.hu, az Inforádió, a Napi Gazdaság vagy a Bookline kiadó – a súlyponti területe. Héjja Róbert elsősorban kockázatitőke-befektetőként ismert.

Mire megy el a pénz?

Gerendai Károly lapunknak az ügylet kapcsán leszögezte: ha a határidőig befolyik a pénz, azt az egymás közötti szerződések értelmében főként a hozzájuk került VOLT fesztivál szervezői kapják, de neki is jut belőle. Az összegből elsősorban azokat a különböző magán- és üzleti befektetéseire felvett hiteleit kívánja törleszteni, amiket a korábbi fizetések csúszása miatt volt kénytelen felvenni. A köztük lévő szerződés értelmében az Econet. hu a többségi tulajdon birtokában sem szólhat bele a koncertszervezés szakmai kérdéseibe – szögezte le. – A Sziget Kft. idei eredményei kissé talán elmaradnak a szerződésekben vállaltaktól, de a különböző pontok ezt is kezelik – tette hozzá.

A Sziget szervezői Econet-részvény helyett mégis pénzt kértek a cégért
A Sziget szervezői Econet-részvény helyett mégis pénzt kértek a cégért
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.