Drágulnak az alapvető élelmiszerek Kínában
A vezetők felszólították továbbá a tartományok, városok hatóságait, hogy nyújtsanak segélyeket a rászoruló szegény családoknak. „Meg kell értenünk a piaci árak stabilizálásának fontosságát és sürgősségét, s ennek megfelelő intézkedéseket kell hoznunk” – idézte a China Daily a Wen Jiabao kormányfő vezette ülésről kiadott nyilatkozatot.
Az élelmiszerárak emelkedése gerjeszti az inflációt. A hivatalos adatok szerint októberben a fogyasztói árindex 4,4 százalékkal nőtt, ami két év óta a legmagasabb. Az élelmiszerek átlagos ára éves összehasonlításban viszont 10,1 százalékkal lett magasabb. A nagyvárosokban –így Pekingben is – olyan alapvető termékek, mint a rizs, a cukor, a főzőolaj és a zöldségek ára az utóbbi néhány hónapban szinte megduplázódott. A majd negyven városra kiterjedő felmérés szerint a zöldségek ára 62 százalékkal nőtt egyéves összehasonlításban. Egy tonna cukoré 6000 jüanra emelkedett, pedig 2008 októberében még csak 2800 jüant kellett adni a termékért. A kereskedelmi minisztérium közlése szerint 63 ezer tonna húst és 210 ezer tonna cukrot (tonnánként 4000 jüanos árért) dob piacra a tartalékokból.
A politikai vezetés aggodalma érthető, hiszen az 1,3 milliárd lakosú Kína vidéki átlagháztartásainak kiadásaiban 41, a városiakban pedig 36 százalékot tesz ki az élelmiszer. Összehasonlításként az Egyesült Államokban ez az adat 12 százalék, míg Magyarországon a fogyasztói kosárban 23,2 százalékos az élelmiszer súlya. Magyarországon is az élelmiszerek húzzák egyébként az inflációt, ami októberben 4,2 százalék volt, de az élelmiszereknél 5,3 százalékos emelkedést mért a KSH.