Az LB elmarasztalta az energiahivatalt

Szerdán a Legfelsőbb Bíróság felülvizsgálat keretében mondta ki újra: jogszabálysértő volt az EMFESZ tavalyi furcsa adásvételére kiadott energiahivatali engedély. Ettől még különösebb változás nem várható.

Két napja a Legfelsőbb Bíróság hatályában tartotta azt az első- és másodfokú ítéletet, amely elmarasztalja a Magyar Energia Hivatalt (MEH) az EMFESZ Kft. tavalyi tulajdonosváltására kiadott engedélye miatt – közölte lapunkkal a felperes, azaz az ukrán Dmitrij Firtashoz tartozó ciprusi Mabofi.

Az EMFESZ irányítóközpontja – Állítják, nem érinti a működésüket a döntés
Az EMFESZ irányítóközpontja – Állítják, nem érinti a működésüket a döntés

A Fővárosi Bíróság első- és másodfokon is megállapította: a MEH az EMFESZ gáztársaság eladásával kapcsolatban egyetlen nap alatt hozott, a tulajdonosváltást jóváhagyó tavalyi határozata jogszabályba ütközik. Egyben új eljárás lefolytatására kötelezte a hivatalt. Ebbe már bele kell vonni a volt tulajdonos Mabofit is. Mint emlékezetes, az ismeretlen hátterű svájci Ros-Gas AG tavaly áprilisban kérte a hivatal áldását arra az adásvételi szerződésre, mely szerint megvette az igen jelentős magyar gázszolgáltató kft.-t. A hivatal akkori elnöke, Horváth J. Ferenc, belső szabályaikat átlépve saját hatáskörbe vonta a kérelmet és egy nap alatt jóváhagyó határozatot adott ki – közli a Mabofi, hozzátéve: mindezt úgy, hogy nem is ismerte a vevő tulajdonosi szerkezetét és nem vizsgálta az eladó aláírási jogosultságát sem. A RosGas tulajdonosi szerkezete azóta sem tisztázott.

A Mabofi állítja, nem tudott a szerződésről. Eladói oldalon Góczi István, az EMFESZ ügyvezetője írt alá, egy régi, az EMFESZ megvásárlására szóló meghatalmazásra hivatkozva.

Karikás Dávid, a Mabofi egyik ügyvezetője lapunknak elmondta: a határozat értelmében a MEH-engedély semmis. Mivel a cégbíróság ez alapján jegyezte be az adásvételt – szintén tudtukon kívül –, ott is kezdeményezték a törlést.

A MEH élén az eset óta már a második elnök áll. Ugyanakkor elődjük döntése mellett rendre kiálltak. A vitatott ügylet után Horváth J. Ferenc mandátumának lejárta előtt nyugdíjba vonult. Utódját, Matos Zoltánt a Fidesz küldte el, és ültette a helyére szolnoki pártszervezetük volt vezetőjét, Horváth Pétert. A MEH ismereteink szerint májusban, a másodfokú, jogerős döntés után elkezdte az engedély felülvizsgálatát, de azt mostanáig felfüggesztették. (Ezúttal persze igen megfontoltan, a rendelkezésükre álló több hónapos időt maximálisan kitöltve mérlegelik a lehetőségeket.)

Lapunkkal a MEH szóvivője, Vigassy Csaba annyit közölt: ha kézhez kapják a határozatot, az abban foglaltaknak megfelelően járnak el. Góczi István, az EMFESZ ügyvezetője elmondta: az ítélet nem befolyásolja a társaság napi működését. Helyénvalónak tartja, hogy egy ilyen fontos ügyben az engedély kiadását alaposan megvizsgálják. Álláspontja szerint – amit még az írásos ítélet ismerete nélkül fogalmazott meg –, ha ki is kell kérni a Mabofi esetleg elutasító véleményét, az nem befolyásolja az adásvétel engedélyezését.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.