Ereklyevadászat a Madoff-árverésen

Kétmillió dollárral gyarapodott a hét végén a Bernard Madoff károsultjainak kifizetésére szolgáló alap, ennyi folyt be ugyanis New Yorkban az évszázad legnagyobb piramisjátékát szervező „nagybefektető” személyes tárgyainak elárverezéséből.

A Midtown Manhattan hotel báltermében tartott maratoni, kilencórás árverésen 500 tételért lehetett megküzdeni. Madoff teljes ruhatárát kiárusították, hiszen a 150 éves börtönbüntetését töltő, 72 éves szélhámosnak ezekre már nyilvánvalóan nem lesz szüksége. Öltönyök, pulóverek és cipők adták a kínálat derékhadát, de a családi ezüstöt is aukcióra bocsátották.

A legtöbbért egy 10,5 karátos gyémántgyűrű ment el: kétszázezres kikiáltási árról indult, s 550 ezer dolláron ütötték le. Az ékszer állítólag Madoff felesége, Ruth eljegyzési gyűrűje. A szuvenírvadászok Madoff 200 pár cipőjét is megvették, de még az alsóneműiért is kemény licitálás zajlott. Tizenegy formatervezett bokszeralsója 1700 dollárért kelt el, az ismeretlen vevő ehhez még 200 pár zoknit is kapott.Némelyikmár viseltes volt, szemben az originál csomagolású alsókkal. Az aranyhímzésű, BLM monogramos bársonypapucs hatezer dollárt ért meg valakinek.

A kétszáz fős közönségből sokan szolidaritásból mentek el, s olyan holmikat vásároltak meg, amelyekre valójában semmi szükségük sem volt. Az motiválta őket, hogy a befolyt összeg a 65 milliárd dollárt elsikkasztó Madoff áldozatainak megsegítését szolgálja. Tally Wiener jogász a Fairfi eld Sentry felszámolását intézte, ezt a céget is Madoff „bűvészmutatványai” tették tönkre. A hölgy összesen 30 ezer dollárért vásárolt, 2250 dollárért került például hozzá Madoff baldachinos ágya. Hazavinni nem tudja ugyan, mert nem fér be a nappalijába, de ez nem is állt szándékában: tervei szerint megvételre felajánlja a hitvesi ágyat Ruth Madoffnak. Persze nem ingyen, a bevételt, csakúgy, mint a másik 15 tétel újraeladásából származót, a Fairfield Sentry dolgozóinak megsegítésére fordítja.Műértők mindazonáltal kétlik, hogy az eredet, a volt tulajdonos személye árfelhajtó tényező lenne a későbbiek során – jegyzi meg tudósításában a Bloomberg.

Valamennyi tárgy elkelt, az árverező ház azzal segített a károsultakon, hogy jutalékot nem számított fel. Előzetesen legkevesebb 1,5 millió dolláros bevételre számítottak. Ennek ezerszeresét, 1,5 milliárd dollárt sikerült szeptember végéig lefoglalnia a csődgondnoknak, míg az okozott kár 65 milliárdos. Ennyi hiányzott a Madoffék könyvelésében lévő 4900 értékpapírszámláról a 2008. decemberi lebukás idején.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.