Zabért, mézért terepjáró

A hagyományos csábítási trükkök mellett ősi módszer jelent meg a magyar autópiacon: a terménybeszámítás. A szalonokban azért még mindig a készpénzt látják a legszívesebben.

Ajándék téli gumi, meghoszszabbított garancia, több százezer forintos engedmények a listaárból és ingyenszerviz, valamint használt autó beszámítása – mindezek már fel sem tűnnek a szalonok ajánlataiban. A hagyományos trükkök után újabbakat, pontosabban ősrégit is bevetett egy kecskeméti autókereskedő, aki így hirdeti magát: „Terményt, mézet, vágóállatot beszámítunk, akár egymillió forint értékben.” Érdeklődésünkre László Károly, az indiai Tata, a kínai CEO Shuanghua és az orosz Lada autókat forgalmazó Indicar tulajdonosa és ügyvezetője elmondta, hogy sokan vannak olyanok, akik nem tudnak mit kezdeni terményeikkel, de szeretnének valamilyen szállítóeszközt venni. Vidéken különösen a kisteherautók és a terepjárók kedveltek, az eddig megkötött üzletekben főleg ezeket adták el, s volt, aki gabonával, volt, aki szőlővel fizetett. A termés egy részét maguknak tartották meg, a többit eladták.

Lada Nivát vágóállatért
ceo-lada-indica kecskemét

A cserekereskedelemre épített új üzleti megoldásuk alapján a terménybeszámítási érték legfeljebb egymillió forint, s főleg használt autókat értékesítettek ily módon. A cég listáján a búza és a zab mázsája 3600 forinttal, az akácméz kilónként ezer forinttal, a sertéshús háromszáz forinttal, a marha kilója hatszáz forinttal szerepel. Röpke kitekintésünk alapján a búzaár a piaci ársáv aljához közelít.

A korábbi évekkel ellentétben a magyar piacon továbbra sem a hiteles, hanem a készpénzes vásárlások dominálnak, ezek adják az eladások kilencven százalékát. A JATO adatai szerint immár negyedik hónapja haladják meg a személyautó-eladások a tavalyi év azonos időszakát: októberben 3640 személyautót, 800 kishaszonjárművet helyeztek forgalomba Magyarországon, ami az előbbi esetében 8,1 százalékos, az utóbbinál 12,4 százalékos növekedést jelent, az év eddigi szakaszában eladott 43 ezer gépkocsi azonban még mindig 30 százalékos mínuszt jelent az előző év hasonló időszakához viszonyítottan.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.