Nekik mégsem tilos a PPP?

Orbán Viktor mindössze néhány hete jelentette be: a kormány fölfüggeszti és felülvizsgálja a PPP-konstrukcióban (a köz- és magánszféra együttműködésében) finanszírozott beruházásokat. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium többtucatnyi projektet elemez; a sorban számos sportlétesítmény (uszoda, csarnok) szerepel. A döntéshozók leszögezték: új kontraktusokat nem kötnek, a jelenleg futó szerződések esetében a költségeket azonnal kifizetnék a magánbefektetőnek, a létesítményeket pedig önkormányzati tulajdonba adnák.

A Fidesz több sportlétesítmény fejlesztésére tett konkrét ígéretet a kampány során. Sőt, a kormány tízmilliárd forintot elő is irányzott már a debreceni aréna megépítésére. Korábban egy új nemzeti stadion létesítése is előtérbe került, ám erről a tervről azóta alig hallani. Csakhogy Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportügyekért felelős szakállamtitkára – az MTI jelentése szerint – a jégkorongszövetség hírlevelében azt mondta a Kisstadionnal kapcsolatban: „Elképzeléseink szerint a közeljövőben, akár külső sportszakmai befektető bevonásával is, mindenképpen szeretnénk egy teljes körű rekonstrukciót – akár az épület teljes befedésével – végrehajtani a létesítményen.”

Megkerestük a tárcát az ügyben, hiszen Czene szavai arról tanúskodnak, hogy magánbefektető bevonásával kívánják megépíteni a létesítményt. Érdeklődésünkre a Nemzeti Erőforrás Minisztérium illetékese ezt felelte: „A vagyonkezelői jogokat gyakorló Nemzeti Sportközpontok valóban vizsgálja a Kisstadion – sportszakmai befektető bevonásával történő – teljes körű rekonstrukcióját, amely akár a létesítmény befedését is jelentheti. A konkrét megvalósítást a Puskás Ferenc stadion tervezett rekonstrukciójához kell illeszteni. A sportszakmai befektetők bevonása ez utóbbi eseté ben is – különös tekintettel arra, hogy mindkét létesítmény a Nemzeti sportstratégiában kiemelten kezelt, úgynevezett »látványsportágaknak« is helyszínt biztosít – feltétlenül kívánatos.”

Arról már korábban beszámoltunk, hogy a látványsportágak támogatóinak kedvező jogszabály a sportlétesítmények fejlesztését is kiemelten támogatja, ám akkor arról szó sem esett, hogy a nemzeti stadion megépítését is elősegítheti a törvénymódosítás. A minisztérium válasza azonban rámutatott: a kormány magánbefektető bevonásával kívánja felépíteni a stadiont. Minthogy konkrét tervek még nincsenek, így a tervezett konstrukcióról sincs részletes információnk. Ugyanakkor egy ilyen jellegű beruházás aligha lehetséges a PPP-től eltérő formátumban.

Nem úgy gondolták

Nem PPP konstrukcióban tervezik a rekonstrukciót - közölte a cikkünkre reagálva a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEMFI) sportért felelős államtitkársága. Az államtitkárság szerdai közleményében jelzi, hogy a Népszabadságnak adott válaszban az idézett "magánbefektetők" alatt nem az ismert és problémás PPP-ként elhíresült konstrukciót értik, hanem a kormányprogramnak megfelelően a közelmúltban elfogadott, közismert nevén a sportbarát adókedvezményekre utaltak.

"A törvénymódosítás alapján - az Európai Bizottság jóváhagyását követően - az úgynevezett látványsportágak (köztük a jégkorong is) jelentős sportszakmai befektetői támogatásra számíthatnának. A törvénymódosítás életbelépésével ugyanis jelentős adókedvezményeket kaphatnának azok, akik a látvány-csapatsportágaknak helyet adó sportlétesítmények fejlesztéséhez támogatást adnak.

Így a jövőben a jégkorong sportág egyik kiemelt fontosságú fejlesztéséhez, a Kisstadion rekonstrukciójához is hozzájárulhatnának a támogatók. Az új törvény által megteremteni szándékozott szakmai befektetői részvétel éppen az átgondolatlan állami támogatást hivatott kiváltani, illetve csökkenteni." - áll többek között a NEFMI sportért felelős államtitkárságának közleményében.

Magánbefektetővel egészülhet ki a rekonstrukciós csapat
Magánbefektetővel egészülhet ki a rekonstrukciós csapat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.