Járai beköltözhet az MNB-be

– Szuperprofesszionális csapatot választott a parlament az MNB felügyelőbizottságába, a megválasztottak szakmai előéletük alapján igazi szakértői a jegybanki, illetve a más típusú pénzügyi szakterületeknek, ez jelentősen segíti majd a közös munkát – nyilatkozta Járai Zsigmond a jegybank felügyelőbizottságának (fb) megválasztását követően újságíróknak. Az elnök kiemelte, hogy az fb a jegybanktörvény alapján az MNB belső gazdálkodását, a gazdálkodás törvényességét ellenőrzi, de nem szól bele abba, hogy a jegybank monetáris tanácsa hogyan alakítja a monetáris politikát.

Járai a testület megválasztását követően elismerte, korábban, még aktív jegybankelnökként valóban amellett érvelt, hogy nem kell felállítani a pártok által delegált tagokból felálló felügyelőbizottságot az MNB-ben. Annak idején azt képviselte, hogy a jegybanki gazdálkodás ellenőrzését az Állami Számvevőszék is el tudja végezni, a parlament azonban másképp döntött. Ezt akkor elfogadta, most pedig megtiszteltetésnek érzi az fb elnökévé való megválasztását.

Az új fb-elnök fogadja a gratulációkat a parlamentben
Az új fb-elnök fogadja a gratulációkat a parlamentben

Lapunk kérdésére, tesz-e javaslatot arra, hogy az fb hatásköre, vagy jogosítványa megváltozzon, „ellensúlyozandó” Simor András jegybankelnököt, illetve az MNB vezetését, Járai Zsigmond tréfásan úgy reagált, hogy „pár kilóval nehezebb is vagyok Simor Andrásnál”. Komolyra fordítva a szót közölte: nem fog olyan javaslatot tenni, hogy a hatályos jegybanktörvényt bármilyen módon megváltoztassák. Szerinte a törvények megalkotása a parlament feladata, ő a mostani törvényes keretek között fog az új fb élén dolgozni, és lesznek olyan ellenőrzési feladatok is, amelyekben együttműködnek az Állami Számvevőszékkel. – Az MNB felügyelőbizottságának nem feladata a jegybanki vezetés bármilyen „ellensúlyozása”, az fb korrekt együttműködésre törekszik az MNB vezetésével –jelentette ki, hozzátéve: a hatályos jegybanktörvény világosan meghatározza, mi a felügyelőbizottság dolga, és mi a monetáris tanács dolga.

– Azt gondolom, a hatályos jegybanktörvény alapvetően megfelel az uniós szabályoknak. A parlament meghatározta a jegybank ellenőrzésének filozófiáját, ebben szerepe van a felügyelő bizottságnak, szerepe van az Állami Számvevőszéknek, az ellenőrzésben együttműködve végezzük el a feladatunkat – emelte ki az új fb-elnök. Lapunk másik felvetésére, hogy mivel Simor András fizetése 75 százalékkal csökkent, így az fb-elnök javadalmazása is kevesebb lesz, Járai Zsigmond úgy válaszolt: „úgy gondolom, az MNB-elnök jövedelme nem befolyásolja a függetlenségét”. Véleménye szerint ez gazdálkodási kérdés, mint ahogy az fb tagjainak díjazása is. „Nincs bennünk, bennem, semmilyen csalódottság a javadalmazást illetően, nem ezért vállaltuk el az fb-tagságot, azt megtiszteltetésnek tartjuk” – hangoztatta Járai Zsigmond, aki a CIG Biztosító felügyelőbizottságának elnökeként már szerzett tapasztalatokat arról, milyen feladatokkal jár ez a tisztség. Az MNB-ről szóló törvény alapján nem áll fenn öszszeférhetetlenség, Járai mindkét tisztséget elláthatja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.