Zűrzavar az amerikai zálogjog körül

Bombaként robbant a hír a minap Amerikában, hogy az „aláírórobotokkal” kapcsolatos gyanúk és vádak miatt a Bank of America mind az ötven szövetségi államban felfüggesztette a nem fizető zálogkötelezettekkel szembeni végrehajtási eljárást. Nem beismerésként, hanem mintegy időt kérve sorai rendezésére, de ezzel együtt több pénzintézet követte példáját.

Mint kiderült, egyes helyeken a hitelezők rutinból szignálják a jelzáloghitellel kapcsolatos dokumentumokat, darabjával pár másodpercet töltenek, nem ellenőrizve a benne foglalt adatok valódiságát. Mindez közvetlenül is milliónyi ingatlan sorsát érinti az Egyesült Államokban: az ingatlanpiaci forgalom harmadát teszik ki a zálogkötelezettektől lefoglalt házak, lakások. A két leginkább érintett államban, Floridában és Kaliforniában két év leforgása alatt több mint felére csökkentek az átlagárak. Floridában – a befektetők, köztük magyar állampolgárok egyik kedvenc célpontjában – ráadásul átlag 573 napig tartanak az árverezések. Itt ugyanis bíróság előtt zajlik a procedúra, ugyancsak erőltetett menetben: van, hogy egy bíró egy óra alatt 30 ügyben dönt.

Barack Obama elnök, kihasználva, hogy a kongresszus a választási kampány miatt nem ülésezett, utána pedig januárig „béna kacsa”, nemrégibenmegvétózott egy törvényt, ami kritikusai szerint csak felgyorsította volna a folyamatot, miszerint a törlesztőrészleteket nem fizetőket az utcára rakják. A Fehér Ház ugyanakkor a végrehajtásokról szóló általános moratóriummal kapcsolatban nem lép, noha sokan sürgetik azt a 40 államban zajló vizsgálatok miatt. Sok helyütt nem világos, ki is rendelkezik a zálogjog felett, azaz kit illet a kielégítési jog. Mindez azt mutatja: Amerika két évvel azután sem lábalt ki az ingatlanpiaci krízisből, hogy a másodlagos (leegyszerűsítve: rosszul törlesztő) jelzálogkötelezettek hitelei gazdasági világválsághoz vezettek.

Különösen kellemetlen a társasházakban élők helyzete: a megszorult tulajdonostársak a közös költséget sem fizetik a felújítási alapba, s a lakópark őrzéséhez sem járulnak hozzá. Miközben az „amerikai álom” közismerten a családi ház, kevesen tudják, hogy 60 millió ember, a társadalom ötöde él osztott tulajdonú közösségekben. – Igen nehéz fellépni az olyan tulajdonostársakkal szemben, akik nem működnek együtt. Floridában most lehetőség van rá, hogy kitiltsák őket vagy bérlőiket a közös helyiségek használatából –mondta lapunknak Gary Poliakoff társasházi ügyvéd, az Új Lakókörnyékek (New Neighborhoods) című könyv szerzője. A napfényes államban praktizáló szakember úgy véli: az egész válság nem oldódhat meg ilyenolyan törvényekkel, csak akkor, ha az illetékesek átrágják magukat a jelzáloghitel-dokumentumok hegyén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.