Mindenki kalkulál, hiba nyolc biztosító kötelezőjében

Az idei kötelezőkampány sem megy teljesen zökkenőmentesen, a pénzügyi felügyelet több biztosító ajánlatában is talált hibát. A Mabisz elindította saját díjtarifálóját.

Mostantól nem csak az internetes alkuszok oldalain lehet összehasonlítani a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással (kgfb) foglalkozó társaságok ajánlatait, ha a kampány startjához képest némi késéssel is, de elindult a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) saját kalkulátora is. – A díjnavigátor hitelesen, üzleti érdek nélkül jeleníti meg az érintett tizennégy biztosító díjait – mondta tegnapi sajtótájékoztatójánMolnos Dániel, a Mabisz főtitkára. A Mabisz honlapján található kalkulátor úgyműködik, hogy az ügyfél megadja a szükséges adatokat, s ezek alapján az egyes biztosítók saját rendszere számítja ki a díjakat, s végül ezeket jeleníti meg, illetve állítja sorrendbe. Mivel a Mabisz nem alkuszcég, ezért a meglévő szerződés felmondását, az új megkötését nem intézheti el az ügyfél helyett, az oldalról azonban elérhető az összes biztosító honlapja, s ezeken már meg lehet kötni a biztosítást –tette hozzá Megyeri Gábor, a Mabisz gépjármű tagozatának elnöke.

Autóra borult daru a budai Várban – Kilapított tarifák
Autóra borult daru a budai Várban – Kilapított tarifák

Mindjárt ki is próbáltuk a Mabisz új kalkulátorát, a kapott ajánlatokat pedig összevetettük a legnagyobb online alkusz, a Netrisk tarifálójának eredményeivel – természetesen ugyanazokat az adatokat adtuk meg mindkét rendszerben. Az első tapasztalat, hogy a Mabisz díjnavigátora semmivel nem bonyolultabb, mint bármely hasonló eszköz, ezzel is pár perc alatt megkapjuk a jövő évi kötelezőnk díját. Az első helyezettben sem volt eltérés: a megadott paraméterek alapján mindkét rendszer az Astrát hozta ki első helyen, igaz, két forint különbséggel. A hasonlóságok sora azonban ezzel véget is ért.Míg aMabisznál a második és a harmadik helyre azMKB és az Union jött be, addig a Netrisknél az Allianz és a Köbe 10–15 százalékkal kedvezőbb díj mellett. Ehhez hasonló különbségekkel egyébként akkor is találkozhatunk, ha két alkuszcég kalkulátorának eredményeit vetjük össze. Amennyiben az autós számára csak az ár a meghatározó, akkor ilyenkor az olcsóbbat kell választani, az alkuszok ugyanis garanciát vállalnak díjaikra – feltéve, hogy minden adatot pontosan adtunk meg.

Elszámolni azonban nem csak a kalkulátorok tudják magukat, a korábbi évekhez hasonlóan az idei kgfb-tarifákban is talált néhány hibát a pénzügyi felügyelet (PSZÁF). Tavaly az Union önrészes kötelezője verte ki a biztosítékot, míg idén a díj számításának módját, képletét hiányolta a biztosítónál a PSZÁF. Hasonló, kisebb hibákat talált még a felügyelet az Aegon, a Generali, a Genertel, az Uniqa és a Wabard esetében. A kifogásolt tételeket a biztosítóknak – javítva – újra közzé kell tenniük. Az Allianz tarifáinak egy részét rontotta el, s a csorbát úgy próbálta meg kiköszörülni, hogy október 30-án ugyanazokban a lapszámokban, de külön hirdetésben jelentette meg a jó adatokat. A felügyelet azonban nem értékelte a biztosító kreativitását és egymillió forintra büntette a céget. Az Allianzhoz hasonlóan részben az Astrát is azért büntette egymillió forintra a felügyelet, mert néhány táblázatát javítani kényszerült. Török Béla, a biztosító vezérigazgatója lapunknak ezt azzal magyarázta, hogy a kgfb-tarifák rendkívül összetettek, s emiatt korábban is előfordultak olyan jogértelmezési határesetek, melyekben nehéz volt egyértelműen állást foglalni. Az Astra azonban minden esetben a felügyelet joggyakorlatát veszi majd figyelembe – tette hozzá.

Ennél érdekesebb, hogy a PSZÁF azt is felrótta az Astrának, hogy nem tette közzé a 2010-re szóló díjait, miközben a biztosító deklaráltan jövő januári indulást tervezve lépett be a magyar piacra. Amikor a PSZÁF a magyarországi Astra regisztrálásáról október 18-án tájékoztatta a román biztosítási felügyeletet, illetve a szervezeten keresztül az anyabiztosítót, arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyar szabályozás szerint az új kgfb-piaci szereplőknek arra az évre is díjakat kell hirdetniük, amikor az engedélyt megkapják – idézi fel a történteket Török Béla. Az Astra még aznap állásfoglalást kért a felügyelettől, hogy ez az előírás rá is vonatkozik-e, az ezt megerősítő válasz azonban csak október 27-én érkezett meg. A biztosítónál ezután kezdtek hozzá a 2010-es tarifák kikalkulálásához, emellett azonban az ügyintézéshez, kárrendezéshez szükséges rendszert is a tervezettnél előbb kellett beüzemelni. Mindezekre nagyjából két hét kellett, így az idei díjakat végül most szerdán tudta megjelentetni az Astra, ez azonban már késő volt a PSZÁF-nak.

A Netrisk becslése szerint a tavalyi másfél millió után idén kétmillió kgfb-szerződést kötnek újra az ügyfelek. Az átlagos megtakarítás 13 ezer forint, vagyis a biztosítók 26 milliárd forinttal kevesebb díjbevétellel számolhatnak jövőre, miközben a kgfbből származó bevételük az idei első kilenc hónapban már így is 8,5 százalékos visszaesést mutatott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.