Vevő nincs, de a lakásárak már nem esnek

A profik már egész derűsen, a lakosság viszont még borúsabban ítéli meg a lakás piac jövőjét, mint eddig. A piaci szereplők hangulatát, várakozásait jelző GKI-mutató akkorát ugrott, amire még a kutatók sem találnak racionális magyarázatot.

Meglepő eredményt hozott, –31,8 százalékpontról –23,3-re nőtt a harmadik negyedévben a GKI fővárosi ingatlanpiaci indexe. Igaz, a piaci szereplők véleményét még októberben, az Új Széchenyi-terv otthonteremtési koncepciójának bemutatása előtt szondázta a gazdaságkutató. A kormány lakáspiaci intézkedéseinek terve ugyanis semmi olyat nem tartalmaz, amitől az ingatlanosok a piac újraéledését várnák, vagyis nem lesz áfacsökkentés, sem vissza nem térítendő támogatás, sem kamattámogatásos lakáshitel.

Akar László, a GKI vezérigazgatója szerint a lakáspiaci index komoly belső ellentmondásokat rejt: a romló megítélésű lakossági jövőképpel szemben egy már-már optimista fejlesztői, beruházói, és forgalmazói hangulatjelentés áll. A lakossági, vagyis a keresleti oldalon ráadásul az erős elbizonytalanodás érvényesül: a lakásvásárlást vagy -építést tervező ötvenhatezer háztartás közül immár csak háromezer akar biztosan lépni a közeljövőben, a többi csak a „valószínűleg” kategóriát jelölte meg.

Az Ingatlan és Befektetés szaklap támogatásával készülő kutatás ugyanakkor több ponton igazolja az őszi Lakásvásáron készült felmérés eredményét is – jegyezte meg Borsi László, a Lakásvásár Médiacsoport elnöke. A látogatókat megkérdezve az derült ki, hogy a főleg készpénzre kalkulált vásárlói tervek a használt, vagyis megfizethető lakásokra korlátozódnak. Emiatt a többség 15–20 millió forint közötti értékben keres, zömében kétszobás lakóingatlant.

A Lakásvásárra kilátogatók közül a legtöbben, a megkérdezettek többmint harmada kertes sorházat és családi házat venne. Új otthont lakóparkban a korábbinál jóval kevesebben, a megkérdezetteknek csak a 17 százaléka keres, társasházban viszont 22 százalékuk venne. A válság által megtépázott belvárosi lakáspiacon érdekelt eladók számára jó hír, hogy a nagy áresés után konszolidálódni látszik a helyzet. Ugyanakkor stagnálásnál többre egyelőre nem lehet számítani.

Fontos szempont lett a fűtés

A lakáspiacra nemcsak a szűkös hitelezési lehetőségek, hanem az energiaárak is hatással vannak. A választást befolyásoló egyéb szempontok közül a legfontosabb immár a fűtés típusa, megelőzve pél dául az erkélyt. A legfontosabb szempontok körében azonban továbbra is a környék vezet és csak második helyen, körülbelül feleakkora súllyal esik latba a helyiségek beosztása. Az egyelőre harmadik helyen szereplő építészeti minőség kérdése viszont várhatóan egyre feljebb kerül majd a prioritások listáján.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.