Kompenzációt vár a távközlés

A lapunk által megkérdezett távközlési cégeknél nem kívánták hivatalosan kommentálni a különadó fennmaradásáról szóló információkat.

A Népszabadságnak néhány piaci szereplő ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy az elképzelések még nem véglegesek, szerintük az adóval kapcsolatban több minden is tisztázásra szorul, s 2013-2014 még nagyon messze van.

A versenyképesség bánja a különadót
A versenyképesség bánja a különadót

Ugyanakkor érzékeltették azt is: az említett mértékű adóteher akár vállalható is lehet, feltéve, hogy szabályozói oldalon az állam valamiképpen kompenzál. Újra hangsúlyozták, hogy a frekvenciadíjak fizetésének rendszere ma még nem rendezett, de kormányzati oldalról van fogadókészség egy, az európai gyakorlathoz közelebb álló rendszerre, amely jobban segíti a mobilszélessáv-lefedettségnek fejlesztését.

E tárgykörben fontos kérdés, lesz-e újabb belépő a piacra, s hogy a szolgáltatók milyen feltételekkel juthatnak a hosszútávú fejlesztéseikhez szükséges többletfrekvenciákhoz.

Ugyanakkor hangsúlyozták: ha a kormány nem vezeti ki a különadót, s nem változtat az üzleti környezeten, azt a hazai infrastruktúra fejlesztése fogja megsínyleni, aminek az egész gazdaság a kárát láthatja, hiszen a vezetékes és a mobilhálózatok fejlesztése épp technológiai váltás előtt áll. Vagyis hazánk versenyképességben lemaradhat, ha a szolgáltatók az adó miatt nem hajtják végre időben a költséges fejlesztéseket, mint amilyen például az optikai és az új generációs hálózatok.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.