Dílerek az alsóházban

Kedvező piaci és választási eredményeknek örülhetnek az Egyesült Államok autódílerei, akik közül több is bekerült az alsóházba. A félidős amerikai választások miatt egy napot késtek az autópiaci adatok, pedig volt minek örülni, hiszen az USA-ban októberben eladott 950 ezer új autó 13 százalékos növekedést jelent tavalyhoz képest. Az ágazat másik jó híre, hogy négy autókereskedő is bejutott az amerikai törvényhozás alsóházába: Mike Kelly, Jim Renacci, Scott Rigell és Tom Ganley most már Washingtonban harcolhat a dílerek érdekeinek érvényesítéséért.

Az eladásokat októberben is a General Motors vezette, a 185 ezer autó négy százalékkal több a tavalyi év azonos időszakánál. Második a 157 ezres Ford (15 százalék), melytől 12 ezer darabbal marad el a Toyota (mínusz négy százalék), mely az egyetlen visszaeső márka a piacon. A növekedés mértékében a 61 százalékos Porsche vezet (2647 autó), mennyiségében a 90 ezer járművet értékesítő Chrysler. Az Egyesült Államokban továbbra is a Ford F pickup a legnépszerűbb, ebből októberben 49 ezer kelt el, majd a Chevrolet Silverado (34 ezer), és a Honda CR-V (18 ezer) következik.

Az első tíz hónapban eladott 9,57 millió új személyautó, terepjáró és kisteherkocsi 11 százalékkal haladja meg a tavalyi évet, így van remény az előrejelzett évi 12 millió darabos teljesítményre. A hosszú távú előrejelzések szerint 2015-re érheti el ismét az USA autópiaca 15 milliós darabszámot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.